Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na Malej scéne Štátneho divadla Košice sa stane thriller Nehoda

Zľava Michal Soltész, Peter Cibula, Alena Ďuránová a Róbert Šudík v slovenskej premiére hry Zoltána Egressyho Nehoda PR článok Zobraziť galériu (8)
Zľava Michal Soltész, Peter Cibula, Alena Ďuránová a Róbert Šudík v slovenskej premiére hry Zoltána Egressyho Nehoda

Už v piatok 17. februára sa na Malej scéne ŠD Košice stane Nehoda. Bude mať podobu slovenskej premiéry hry jedného z najlepších maďarských dramatikov súčasnosti Zoltána Egressyho. Snový thriller s hercami činohry pripravuje realizačný tím vedený režisérom Józsefom Czajlikom. Predstavenie je určené výlučne pre dospelého diváka.

Nehoda je cez životné situácie vedie diváka i postavy do podvedomých sfér ľudskej osobnosti, kde reálne a surreálne, sen a skutočnosť, existujú v tom istom čase a s takou istou platnosťou. Sedem postáv rozohráva na javisku sled sugestívnych obrazov s filmovou atmosférou v centre s mladou ženou Eszter, ktorá po nehode na motorke stratí svojho snúbenca. „Eszter je z istého pohľadu jediným normálne zmýšľajúcim človekom v hre. Ona je skutočnosť, ostatní sú jej nočnou morou. Nebolo by šťastné vyrozprávať príbeh kompletne.  Dielo však v každom prípade hovorí o nemožnosti komunikácie. Absurdný príbeh, v ktorom – samozrejme najmä vtedy, ak realizácia je ideálna – všetci spoznáme seba. Veď každý z nás sa už cítil byť stratený,“ hovorí o svojej hre Egressy. Priznáva, že Nehoda síce nepatrí medzi jeho najhranejšie hry, ale jeho srdcu je veľmi blízka. „Nehoda na rozdiel od drvivej väčšiny mojich hier – nie je mikrorealistickou hrou. Určite preto sa jej režiséri viac boja. Na druhej strane ju ani veľmi nepoznajú. Mala už uvedenia, ktoré  som mal rád, a veľmi dúfam, že aj košické predstavenie mi prirastie k srdcu,“ dodáva maďarský dramatik. Na javisko Štátneho divadla Košice sa Egressy vracia po viac ako trinástich rokoch. V roku 2003 činohra s úspechom uviedla jeho azda najhranejšiu hru, komédiu Portugália.

Zvláštnosť hry potvrdzuje aj režisér József Czajlik. „Nehoda dáva podklady k veľmi svojráznej inscenácii. Jej základnými prvkami nie sú slovo, veta, dialóg, ale situácia, konanie a obraz. Egressy opisuje konanie, ktoré vydá sugestívny, mnohovrstevný obraz. Táto hra sa sama analyzuje, pomocou obrazovej komunikácie. To znamenalo, že aj jej skúšky boli netradičné a vyžadovali si iný prístup. Uviesť takúto hru v kamennom divadle je trošku krok do neznáma. Pre hercov je to dobrodružná cesta, vzrušujúca výzva, je to rekreácia po diktáte verbálneho divadla. Pri tejto hre je mimoriadne dôležité  umiestnenie herca v priestore, aby všetko bolo naplnené veľmi presne. Priestorová kompozícia je jedným z vyjadrovacích prostriedkov inscenácie. A tento fakt vyžaduje aj od hercov inú presnosť, iný typ javiskovej prítomnosti,“ hovorí Czajlik.

V realizačnom tíme prvej premiéry Štátneho divadla Košice v roku 2017 sú okrem Czajlika aj scénograf Tom Ciller, kostýmová výtvarníčka Erika Gadušová, dramaturg Miklós Forgács a autor hudby Róbert Lakatos. V hlavnej postave Eszter uvidia diváci Alenu Ďuránovú, v ďalších postavách sa predstavia Dana Košická, hosťujúci Gejza Benkő, Róbert Šudík, Michal Soltész, Peter Cibula a Tomáš Diro. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu