Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alergia na tetovanie môže prísť až po rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Alergia na tetovanie sa môže objaviť až za niekoľko rokov, upozorňujú alergológovia na nečakané riziko módneho výstrelku. Podľa lekárov sú rizikové aj nálepky s tetovačkou, ktoré si obľúbili deti, ktoré tiež môžu vyvolať alergickú reakciu.

Ľudia by si mali podľa zdravotníkov dobre rozmyslieť, či sa dajú nechať tetovať. Lekári potvrdili, že s rozmachom tetovania prichádza do ich ordinácií viac ľudí s alergickou reakciou. "Alergické reakcie môžu po tetovaní nastať okamžite, ale aj za niekoľko rokov. Tie neskoršie sa prejavujú najčastejšie zdurením a začervenaním na mieste tetovanie, teda takzvaným granulomom. Väčšinou za ne môžu používané pigmenty a ich nečistoty," varujú odborníci.

Bez rizika nie je podľa lekárov ani dočasné tetovanie výťažkom z rastliny hena. Je to síce prírodný produkt, ale pre stmavnutie a dlhšiu trvanlivosť farby sa do neho pridáva parafenylenediamin, ktorý býva zdrojom alergických kožných reakcií.

Alergické reakcie zaznamenali aj po nalepení tetovačky na detskú pokožku. "Dievča reagovala na farbu po nalepení miestnou kožnou reakciou, za štyri mesiace začala mať kožné reakcie aj po nosení čiernych bavlnených šiat," uvádza ako jeden z príkladov odborník na alergie.

Ak tetovacie salóny nedodržiavajú hygienické pravidlá, môže sa človek nakaziť z nedostatočne sterilizovaných ihiel vírusom HIV, hepatitídou B alebo C. Objavili sa aj kožné infekcie so zlatým stafylokokom, ktoré sprevádzalo hnisanie rán.

Malá informovanosť o nebezpečenstve tetovania vládne aj medzi pacientmi po kardiochirurgických zákrokoch alebo s vrodenými poruchami srdca. Po tetovaní im hrozí endokarditída, infekčný zápal vnútornej blany srdca. "Títo ľudia by si mali tetovanie odpustiť. Ak na ňom trvajú, mali by pred tetovaním dostať antibiotiká ako pred rizikovými lekárskymi zákrokmi," radia odborníci.

S tetovaním sú spojené problémy aj pri jeho odstraňovaní. Na koži môžu vzniknúť po odstránení obrazca nepekné jazvy, škvrny tmavšie alebo svetlejšie ako okolitá koža a trvalé zápalové zdurenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu