Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vymretie dinosaurov môžu mať na svedomí riasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Za zmiznutím dinosaurov možno stojí toxická riasa a nie asteroid, ako sa vedci domnievali. Dvaja výskumníci z americkej Clemson University predpokladajú, že práve toxín, ktorý produkujú riasy, už neraz vážne ohrozil život na Zemi.

Nová teória, ktorú predstavili geológ James W. Castle a toxikológ John H. Rodgers počas každoročného stretnutia Geologickej spoločnosti, oslobodzuje supervulkány a asteroidy spod obvinenia za masívne vyhynutie. Titul "najväčšieho ničiteľa" tak prechádza do rúk toxickej riasy, ktorá sa v súčasnosti nachádza všade, kde je dostatok vody. Za normálnych podmienok, našťastie, tieto mikroskopické rastliny existujú len vo veľmi malých koncentráciách, a preto nepredstavujú nebezpečenstvo pre okolitý život. Situácia sa však radikálne zmení, keď sa vody ohrejú a náhle ich znečistí veľké množstvo prachu.

V takýchto prípadoch sa riasy začínajú množiť obrovskou rýchlosťou, dokonca až tak veľmi, že sú schopné skoncovať so všetkým živým naokolo - rybami, medúzami, dinosaurami, či dokonca ľuďmi. Podľa Castlea a Rodgersa sa v piatich najväčších prípadoch vyhynutia v histórii našej planéty, stalo práve toto. Výskumníci zistili, že práve v čase jednotlivých epizód vymierania, sa prudko zvýšila prítomnosť stromatolitov - usadenín tvorených povlakmi kalu bohatého na karbonáty, ktorý sa vyzrážal, alebo mechanicky prilipol na povrch porastov siníc či baktérií.

Keď na Zem dopadne veľký asteroid, dážď prachu a iných materiálov, ktorý sa dostane do vody, sa zmení na nevyčerpateľný zdroj obživy pre riasy a ich populácia sa začne prudko množiť. Týmto spôsobom sa uvoľnia veľké množstvá chemických prvkov a toxínov, ktoré môžu mať za následok podráždenie pokožky či dokonca smrť otrávením. Tieto škodlivé chemické látky najskôr napadnú rastliny, následne bylinožravce, ktoré sa nimi živia, a ako posledné zasiahnu mäsožravce pojedajúce nakazené živočíchy.

Ak je spomínaná teória správna, môže vedcom pomôcť odhaliť potenciálne nebezpečenstvo, ktoré riasy predstavujú v súvislosti s klimatickými zmenami. "Väčšie množstvo rias priamo súvisí s nárastom teplôt," vysvetľuje Castle. Výskumník dodáva, že tento druh toxických rias sa pomaly prostredníctvom riek a jazier presúva na sever. Taktiež sa nachádza v pobrežných oblastiach, kde je teplota vody čoraz vyššia. Rozšírenie riasy je nebezpečné nie len pre zvieratá, ale aj pre ľudí, pretože môžu napadnúť hlavné rezerváre pitnej vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu