Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Wikipédia sa stáva učebnou pomôckou

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Internetová encyklopédia Wikipédia, ktorú väčšina univerzít zakázala študentom a študentkám používať, sa na niektorých školách stala učebnou pomôckou.

Nedávno vymenili vyučujúci študentské práce za nový typ skúšok - vytvorenie hesla v internetovej encyklopédii. Písanie pre Wikipédiu "je oveľa väčšie pôsobisko, väčšia výzva," uviedol profesor Jon Beasley-Murray, ktorý vyučuje latinskoamerickú literatúru na univerzite v Britskej Kolumbii v Kanade. "Obrovská väčšina hesiel Wikipédie nie je veľmi dobrá," priznal profesor, ale podľa jeho slov je cieľom stránky akademická spoľahlivosť. Na získanie akademických štandardov vytvorila encyklopédia hodnotenie kvality článkov. Najlepšie príspevky sú označené za "atraktívne" a každý deň sú zverejnené na domovskej stránke www.wikipedia.com. Na splnenie tejto požiadavky musí byť podľa Beasley-Murraya príspevok pripravený dôkladne, musí obsiahnuť celú tému a odkazovať na množstvo referencií, z ktorých autori vychádzali. V súčasnosti je z vyše desiatich miliónov hesiel v 253 jazykoch označených za "atraktívne" iba približne dvetisíc.

Profesor Beasley-Murray prisľúbil svojim študentom a študentkám za skúšku výnimočnú známku A+ za napísanie projektu označeného na Wikipédii ako "atraktívny". V máji sa to zatiaľ podarilo trom osobám navštevujúcim literárny kurz. Podľa vyučujúceho im vytvorenie hesiel trvalo štyri mesiace a jeden príspevok upravovali aj tisíckrát. Univerzita v Britskej Kolumbii je medzi približne 70 akademickými projektmi zaregistrovanými na Wikipédii na ktorých sa podieľajú univerzity od Yale až po estónske Tartu. Encyklopédia sama pozýva profesorov a profesorky, aby "využili Wikipédiu vo svojich triedach a ukázali, ako otvorený obsah webovej stránky funguje (alebo nefunguje)".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu