Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úspešní Slováci vo svete

Kniha Naši a svetoví
Kniha Naši a svetoví (Zdroj: PR)

Narodili sa alebo žili na Slovensku, no rozhodli sa skúsiť šťastie v zahraničí. A dosiahli úspech, o akom mnohí z nás môžeme len snívať. Nedosiahli ho však náhodou, ale svojím umom, pracovitosťou a šikovnosťou. Aby sa úspechy Slovákov vo svete nešírili len „šepkandou“, v Rádiu Slovensko dostali vo vysielaní priestor rozhovory s osobnosťami, ktoré sa v rozličných oblastiach presadili vo svete. A teraz vyšla o nich kniha Naši a svetoví.

Medzi Slovákmi, ktorí žijú v zahraničí, sú úspešní lekári, biológovia, matematici, ekonómovia, vysokoškolskí pedagógovia na prestížnych univerzitách, piloti v medzinárodných leteckých spoločnostiach aj námorní dôstojníci, operní speváci, hudobní skladatelia, výtvarníci.

Podľa najnovších odhadov žije a pracuje v zahraničí približne dvesto- až tristotisíc Slovákov. Majú pečať mimoriadne pracovitých ľudí, ktorí dosiahli úspech iba vlastným umom a usilovnosťou.

Vo svete sa pred nimi skláňajú, uznávajú ich kvality, no my doma sa o nich dozvedáme len úchytkom, náhodou, od známych, od susedov...

Vedeli ste, že
... ekonóm Martin Berka, vysokoškolský pedagóg na Novom Zélande, je zatiaľ jediný Slovák, ktorému sa na plavidle podarilo zdolať vzdialenosť z Austrálie na Nový Zéland?

... typograf Peter Biľak má na starosti webovú stránku holandskej kráľovskej rodiny a ním navrhnuté typy písma používajú v Európskom parlamente?

... architekt Igor Marko sa vybral do Londýna iba na návštevu a dnes sa pýši parkom, ktorý vytvoril na skládke priemyselného odpadu?

... v paláci dubajského šejka varí Bratislavčan Juraj Kalna?

... mladá vedkyňa Monika Gullerová má vlastné laboratórium v Oxforde?

ĽUBICA HARGAŠOVÁ je jedna z najznámejších redaktoriek Slovenského rozhlasu, pôsobí v médiách už viac ako štyri desaťročia. Pripravuje kontaktové, moderované relácie, umelecko-publicistické pásma, ale jej doménou sú najmä reportážne relácie z rôznych kútov Slovenska.
Rozhlas už odvysielal takmer 200 miniportrétov osobností. Za tieto rozhovory získala Ľubica Hargašová  v roku 2013 výročnú novinársku cenu Literárneho fondu. Teraz vyšlo 21 portrétov v knihe Naši a svetoví.

V knihe nájdete marketingového mága v Nemecku Petra Littmanna, šéfkuchára v paláci dubajského šejka Juraja Kalnu, prvú softvérovú inžinierku v Googli z bývalého Československa Petru Cross, či prevádzkovateľku deviatich reštaurácií v New Yorku Mariannu Alfa-Pejkovú.

Celý svoj život som obdivoval demokraciu v USA. Ísť do Ameriky bol môj obrovský  sen. Chcel som tam ísť a chcel som tam mať vlastnú firmu. Americký trh nie je k slovenským firmám spravodlivý. Chcel som to napraviť.  Vytvoril som im preto podmienky. A začalo sa to spoločnosťou ESET. 

Anton Zajac, fyzik, podnikateľ a filantrop

Novinka Naši a svetoví je už v predaji v internetovom obchode iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Naši a svetoví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu