Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci vymysleli nábytok budúcnosti: Zázračná komoda na VIDEU rieši problémy s bývaním

Moderné bývanie je výzvou pre architektov. Zobraziť galériu (4)
Moderné bývanie je výzvou pre architektov. (Zdroj: Youtube/Create Space)

BRATISLAVA/VIEDEŇ – Budúcnosťou bývania je multifunkčný nábytok, myslia si slovenskí architekti Peter Frisch a Silvia Mládenková, ktorí pôsobia vo Viedni. Ich najnovším výtvorom je tzv. multifunkčná komoda, ktorá dokáže nahradiť viac ako desať kusov nábytku.

„Som architekt žijúci vo Viedni a ako obyvateľ veľkomesta je aj mojím základným problémom nedostatok životného priestoru, drahý podnájom, či ceny bytov. V tejto spojitosti sme navrhli a zrealizovali prototyp multifunkčnej komody, ktorá by mala značne dopomôct k zlepšeniu týchto problémov v mestách,“ ozrejmil architekt Peter Frisch, jeden z autorov nápadu, ktorý sa zrodil začiatkom roka 2015. Výsledkom je zaujímavý kus nábytku.

Vynález, ktorý všetci používame, slávi 110 rokov: Slovák z Liptova spôsobil svetovú revolúciu

Slováci vymysleli nábytok budúcnosti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Create Space)

Podľa tvorcov komody je pre ľudí žijúcich v stiesnených pomeroch ideálnym riešením multifunkčný nábytok. Priemerný životný priestor pre jednu osobu predstavuje až pre 40 percent ľudí len viac ako 15 metrov štvorcových. „Cieľom je dostať komodu do sériovej výroby a sprístupniť ju ľudom, ktorým by v domácnosti bola nápomocná,“ uviedli architekti. 

Slováci vymysleli nábytok budúcnosti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Create Space)

Slováci vymysleli nábytok budúcnosti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Create Space)

„Inteligentný modul môže nahradiť viac ako desať kusov nábytku a niekoľkými jednoduchými pohybmi sa vždy prispôsobí vašim požiadavkám. So svojimi skromnými rozmermi v sebe skrýva stôl s nastaviteľnou výškou a šírkou, využiteľný najrôznejšími spôsobmi, či už ako bar na rýchle občerstvenie, alebo plnohodnotný jedálenský stôl pre dve až štyri osoby. Súčasťou celku sú taktiež štyri integrované jedálenské a dve barové stoličky,“ opísali tvorcovia unikátny kus nábytku, ktorý dokáže v byte ušetriť až šesť a pol metra štvorcového.

Viac o téme: NábytokVynálezMiltifunkčná komoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu