Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci stoja pred objavom, ktorý môže zmeniť ľudstvo: Najžiadanejšia tabletka všetkých čias

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Newyorskí vedci veria, že konečne objavili miesto, kde korení všetko ľudské zlo. A nielen to! Chceli by pracovať na lieku, ktorý by zlo dokázal potlačiť, zničiť, vypnúť. Môže vedecký pokrok jedného dňa zmeniť ľudské beštie na mierumilovných baránkov a zabezpečiť raz a navždy svetový mier?

Vedecký tím z Newyorskej univerzity poukázal na časť mozgu, ktorá sa aktivuje pred útokom. Odborníci sa vo výskume agresivity zamerali na to, či je možné predvídať spáchanie násilného trestného činu.  Za „zlo“ je podľa nich zodpovedná oblasť v hypotalame, ktorá zodpovedá aj za reguláciu teploty, hlad a spánok. Rovnaká oblasť sa naštartuje aj pri útoku, násilí, prenasledovaní, šikanovaní, ale aj sexuálnej agresivite.

Psychopati verzus sociopati: Najväčšie rozdiely medzi obludami, z ktorých máme husiu kožu!

Podľa vedeckého tímu by objav mohol viesť k vytvoreniu chemickej látky, ktorá by útok dokázala potlačiť ešte pred jeho vykonaním. Takisto by mohla priebežne regulovať hladiny agresivity u problémových jednotlivcov, čo však môže byť podľa kritikov neetické. Na druhej strane, vynález „tabletky mieru“ by mohol zabrániť sexuálnym atakom alebo agresívnym činom.

Vedci stoja pred objavom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Agresivita je pre vedcov dodnes záhadou

Vedci svoje hypotézy najprv testovali na myšiach, ktorým merali nervovú aktivitu v hypotalame počas agresívneho správania. Zistili, že nervová aktivita sa pred útokom v tejto časti mozgu prudko zvýšila -  v oblasti zvanej ako VMHvl.

Rodičia adoptovali chlapca (7), majú z neho smrteľný strach: Raz niekoho zabije!

Ako spresnil doktor Annegret Falkner v štúdii uverejnenej v časopise Nature Neuroscience, „u mnohých druhov stavovcov hľadajú niektorí jednotlivci príležitosti na vybitie agresivity, a to aj vtedy, keď neexistuje relevantne ohrozujúci podnet.“ Hoci sú do tvorby útoku či reakcie na ohrozujúci podnet zapojené viaceré oblasti mozgu, veda vie zatiaľ len málo o nervových mechanizmoch, ktoré stoja za iniciovaním násilia bez neprítomnosti hrozby, informuje portál Express.co.uk.

Vedci stoja pred objavom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: NásilieZloSvetový mierTabletka mieru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu