Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najpoužívanejšia tabletka má vedľajšie účinky, varujú vedci: Zabíja aj ľudskú dušu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

COLUMBUS - Bolesť hlavy, kĺbov alebo zubov. To všetko sú problémy, ktoré mnohí z nás jednoducho zapíjame známou tabletkou. Zdanlivo jednoduché riešenie však môže mať následky, ktoré menia ľudskú osobnosť.

Nie je to len otupenie bolesti. Paracetamol podľa odborníkov dokáže oveľa viac. Okrem toho, že má schopnosť znecitlivieť miesto bolesti, jeho vedľajším účinkom je zníženie empatie. Odborníci varujú, že o účinkoch lieku ešte nevieme dosť.

Vedci stoja pred objavom, ktorý môže zmeniť ľudstvo: Najžiadanejšia tabletka všetkých čias

„Paracetamol má schopnosť zabrániť vcíteniu sa do iného rovnako, ako je účinný proti bolesti. A to je znepokojujúce,“ vysvetlili vedci z Ohio State University. Empatia je podľa vedcov dôležitá a človek s jej nedostatkom môže svoje okolie ľahšie citovo zraniť.

Mení ľudí na chladné bytosti

Vedci tieto hypotézy testovali na 80 vysokoškolákoch, z ktorých polovica dostala na pitie nápoj s paracetamolom. Potom im dali autori experimentu čítať krátke príbehy o ľuďoch prežívajúcich nejakú formu bolesti. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí užili paracetamol, boli s ľuďmi prežívajúcimi bolesť menej súcitní.

Predchádzajúce výskumy preukázali, že paracetamol tiež dokáže znížiť negatívne hodnotenie vnímaného hluku. Testované osoby po jeho užití tiež dokázali robiť ťažké životné rozhodnutia s väčším pocitom pokoja. Ľudia totiž pri nepríjemných rozhodnutiach zvyknú pociťovať psychologickú bolesť. Laicky povedané, paracetamol z nás robí chladné bytosti, informoval Daily Mail.

Najpoužívanejšia tabletka má vedľajšie
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Paracetamol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu