Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vírus Zika zaútočil v plnej sile: Florida vyhlásila pohotovosť

Vírus Zika sa šíri Zobraziť galériu (4)
Vírus Zika sa šíri (Zdroj: SITA)

TAMPA - Floridský guvernér Rick Scott dnes vyhlásil stav zdravotnej pohotovosti kvôli vírusu zika v štyroch okresoch štátu Florida. Informuje o tom agentúra AP.

Zdravotné úrady zaznamenali najmenej deväť prípadov tohto komármi prenášaného vírusu. Vo všetkých prípadoch sa ľudia nakazili kvôli pobytu v postihnutých krajinách. Stav zdravotnej pohotovosti sa týka štyroch okresov - Miami-Dade, Lee, Hillsborough a Santa Rosa.

Viacerí odborníci sa domnievajú, že práve vírus zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, defektom známym ako mikrocefália. Nákaza sa primárne prenáša komármi, no vedci skúmajú aj možnosť prenosu prostredníctvom pohlavného styku. V americkom Texase totiž dnes zaznamenali prvý prípad prenosu nákazy týmto spôsobom.

Vírus Zika sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kanada zavádza 21-dňovú ochrannú lehotu pri darovaní krvi 

Kanadská organizácia zodpovedná za väčšinu dodávok krvi v krajine v stredu oznámila, že ľudia, ktorí vycestovali mimo Kanadu, kontinentálne územie Spojených štátov a Európu, nebudú môcť 21 dní po svojom návrate darovať krv. Kanadské krvné služby uviedli, že túto ochrannú lehotu zavádzajú, aby zmenšili riziko zavlečenia vírusu zika do kanadských zásob krvi, informovala tlačová agentúra AP.

Podľa vyjadrenia kanadskej organizácie sa nová ochranná lehota zavádza v celej krajine, na všetkých jej klinikách, od 5. februára. Vo frankofónnej provincii Québec uplatní spoločnosť Héma-Québec to isté pravidlo od nedele 7. februára. Podľa vyjadrenia Kanadských krvných služieb 21-dňové obdobie zabezpečí, aby sa vírus eliminoval z krvi človeka. Vyzýva však ľudí, aby odložili darovanie krvi najmenej o mesiac, ak sa vrátili z ciest mimo vymenované oblasti.

Vírus Zika sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Tento nový dočasný odklad bude chrániť krvné zásoby Kanady pred vírusom zika a tiež nás pomôže ochrániť pred ďalšími podobnými, komármi prenášanými vírusmi," citovala tlačová agentúra AP hlavnú lekárku Kanadských krvných služieb dr. Danu Devineovú.

V Latinskej Amerike rokujú o vírusu zika 

Ministri zdravotníctva krajín Latinskej Ameriky sa v stredu zišli na regionálnom krízovom summite v uruguajskom Montevideu, aby rokovali o medzinárodnej zdravotnej pohotovosti, ktorú kvôli rýchlemu šíreniu sa vírusu zika vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia. K ministrom z 10 juhoamerických krajín sa pripojili ministri z Mexika, Kostariky a Dominikánskej republiky a tiež generálna riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) Carissa Etienneová, informovala tlačová agentúra DPA.

Ministri sa sústreďujú na to, prečo sa v Brazílii v súvislosti s vírusom zika objavili deformácie hlavičiek novorodencov, zatiaľ čo v iných krajinách, kde bol vírus zaznamenaný, nie, uviedla tlačová agentúra AP. Kolumbijský minister zdravotníctva Alejandro Gaviria v stredu povedal, že napríklad v Kolumbii bolo potvrdených 20.000 prípadov vírusu zika, ale ani jeden prípad mikrocefálie - abnormálne malej hlavy novorodenca. 

Vírus Zika sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V Brazílii zaznamenali od októbra 3670 podozrení na mikrocefáliu. A podľa ministerstva zdravotníctva sa táto zriedkavá vývojová porucha mozgu u bábätiek potvrdila v 404 prípadoch. Krízový summit zvolala pred týždňom brazílska prezidentka Dilma Rousseffová, ktorej krajinu vírus zika zasiahol najviac. Odhaduje sa, že v krajine bolo infikovaných 1,5 milióna ľudí. Podozrenie, že vírus prenášaný komármi vyvoláva deformácie plodov u nastávajúcich matiek, sa však zatiaľ nepotvrdil. 

V Riu de Janeiro, kde sa v auguste uskutočnia olympijské hry, majú podozrenie na mikrocefáliu u 196 detí, potvrdili sa zatiaľ dva prípady. Olympiáda bude počas brazílskej zimy, kedy komáre, ktoré prenášajú vírus zika, nebývajú aktívne. Zatiaľ neexistuje spoľahlivý test, ktorý by zistil, či je osoba infikovaná vírusom zika a neexistuje ani očkovanie proti nemu. Mnohí ľudia si vôbec neuvedomia, že sa vírusom nakazili. Väčšina prípadov prebieha ako bežné nachladenie s mierne zvýšenou teplotou a bolesťami hlavy.

Členské krajiny stredoamerického integračného systému sa v stredu dohodli na uplatení regionálneho akčného plánu v boji s vírusom zika v nadchádzajúcich dňoch. Salvádorská ministerka verejného zdravotníctva Violeta Menjivarová informovala, že ministri zahraničných vecí a zdravotníctva stredoamerických krajín a Dominikánskej republiky schválili plán v rámci videokonferencie.

Ministri sa dohodli na mobilizácii verejnosti, verejných inštitúcií a súkromných organizácií s cieľom zničiť miesta, kde sa komáre rozmnožujú a prijať opatrenia na ochranu najmä ťarchavých žien pred ich uštipnutím. 

Viac o téme: Spojené štátyVírus zikaZdravotná pohotovosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu