Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová teória o záhadnej smrti Masaryka: Zavraždili ho na príkaz britskej tajnej služby

Jan Masaryk
Jan Masaryk (Zdroj: wikimedia/library of congress)

PRAHA - Niekdajší minister zahraničia Jan Masaryk, syn prvého československého prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka, mohol byť v roku 1948 zavraždený na domnelý príkaz britskej tajnej služby SIS, uvádza vo svojej novej knihe "Kauza Jan Masaryk - nový pohľad" Václava Jandečková. Veľký podiel na vražde podľa nej mal úradník ministerstva zahraničných vecí Jan Bydžovský, nebol však sám.

Slovák, ktorého pozná celý svet: Dokázal neskutočné veci, no stala sa strašná tragédia

Bydžovský sa k zhodeniu Jana Masaryka z okna Černínského paláca v januári 1950 doznal po päťmesačnom väznení. Podľa Jandečkovej bolo toto priznanie spontánne, nie vynútené, ako mnohí predpokladajú. Z dokumentov vtedajšej Štátnej bezpečnosti vraj vyplýva, že priznanie vyšetrovateľa prekvapilo a prípad sa začal znovu viac ako rok a pol prešetrovať, uviedla autorka pre Lidové noviny.

Bydžovský tvrdil, že v roku 1942 začal spolupracovať s britskou tajnou službou. Po komunistickom prevrate mu vraj generálny sekretár ministerstva Arnošt Heidrich, ktorý bol tiež agentom SIS nariadil, že Masaryk má byť odstránený, pretože nechce odísť do Londýna. Samotnú vraždu potom Bydžovský údajne spáchal s plukovníkom Františkom Fryčom. Bývalý spravodajca Fryč, člen legendárneho tímu Františka Moravca, ktorý odletel tesne pred nemeckou okupáciou do Londýna, bol v tom čase tiež vo väzbe ŠtB, s výpoveďou Jana Bydžovského však nebol napodiv nikdy konfrontovaný. Bydžovský neskôr svoju výpoveď označil za vynútenú.

Emigrant Ján v USA odtajil Masarykov podvod: Ponižujúce slová o Slovákoch priamo v kongrese!

Michal Kolář, spoluautor najrozsiahlejšieho životopisu Jana Masaryka, o týchto záveroch pochybuje. "Masaryk mal skvelé kontakty s najvyššími britskými kruhmi a jeho smrť vyvolala práve v Británii najväčšiu odozvu. Prečo by ho chceli zabiť, to mi nie je vôbec jasné," povedal LN. Jandečková však namieta, že vraždu mohli naplánovať sovietski agenti infiltrovaní v britskej tajnej službe. Jandečková vyštudovala medzinárodné vzťahy. Pred dvoma rokmi vydala knihu o akcii Štb Kameň, vlani potom v téme pokračovala knihou Traja muži proti totalite.

Jeden z najobľúbenejších českých politikov Jan Masaryk bol 10. marca 1948 skoro ráno nájdený mŕtvy na nádvorí Černínského paláca pod oknami svojho bytu. Ani desiatky odborníkov a štyri vyšetrovania nedokázali úplne vyvrátiť žiadnu z verzií - samovražda, vražda či nešťastná náhoda. Zhodli sa len v tom, že prvé vyšetrovanie bolo nedbalé a účelovo vedené k záveru samovražda.

Viac o téme: Jan Masaryk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu