Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úžasné artefakty nájdené v britských Pompejach: Zvláštna drevená krabička ukrýva tajomstvo

Nájdené artefakty
Nájdené artefakty (Zdroj: bbc/Cambridge Archeological Unit)

LONDÝN - Malá drevená krabička, ktorej neznámy obsah je zatiaľ vo vnútri, neporušený hrniec a zvieracie kosti. To sú niektoré z prvých nálezov ukrytých vo vnútri okrúhleho domu z doby bronzovej na nálezisku v lome v Cambridgeshire, ktoré si vyslúžilo prívlastok "britské Pompeje". Informoval o tom spravodajský server BBC News.

10 najväčších archeologických objavov roka 2015: Ľudstvu sa otvorili nové brány do neznáma

Domy v lome Must Farm sú zhruba z obdobia 1000 rokov pred naším letopočtom a ide o najlepšie zachované, typicky kruhové stavby z doby bronzovej. Stavby aj so svojím obsahom sa prepadli počas požiaru a zostali uchované v riečnych naplaveninách.

Archeológovia sotva začali s delikátnou úlohou odhaliť ich obsah, ale už teraz vykopávky vyniesli na svetlo "úžasné artefakty". Toto nálezisko je podľa archeológa Davida Gibsona, ktorý vykopávky vedie, unikátne rozsahom toho, čo sa tu zachovalo.

Vo väčšine nálezísk z doby bronzovej napríklad nezostalo žiadne drevo, len diery tam, kde bol nejaký drevený stavebný materiál. Ale tu sa podarilo vykopať piloty, štruktúru strechy i múru.

Zatiaľ archeológovia preskúmali len malú časť interiéru stavieb. Jedným z prvých predmetov, ktoré sa im podarilo nájsť, je "veľmi malá, jemná drevená krabička, ktorá je prakticky kompletná". Zdá sa, že jej obsah je stále vo vnútri, ale práce na jej otvorení začnú až tento týždeň.

Viac o téme: Britské Pompeje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu