Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slávny obraz v sebe ukrýva čudný odkaz: Odborníci odhalili zamaskované slová, ktoré poburujú

Obraz sa nachádza v Tretjakovskej galérii v Moskve.
Obraz sa nachádza v Tretjakovskej galérii v Moskve. (Zdroj: wikimedia/ Tretyakov Gallery)

LONDÝN - Ukazuje sa, že pod jedným z najväčších svetových umeleckých diel sa nachádza rasistický vtip. Historici objavili ručne písaný odkaz pod obrazom Kazimira Maleviča s názvom Čierny štvorec, ktorý namaľoval v roku 1915 a nie všetci ho pravdepodobne budú považovať za zábavný.

Dôkaz, ktorý by mohol zmeniť základy cirkvi: Záhadné evanjelium hovorí o Ježišovej žene

Po tom, čo sa odborníci pozreli na obraz pod mikroskopom, zistili, že názov Čierny štvorec nie je jediným. Odhalili totiž, že sa v ňom nachádza ešte aj druhý a to: "Bitka černochov v temnej jaskyni". Odborníci sa domnievajú, že fráza je odkazom na inú modernistickú kresbu francúzskeho spisovateľa a humoristu Alphonsa Allaisa nazvanú "Combat de Nègres dans une cave pendant la nuit", čo v preklade znamená "černosi bojujú v jaskyni, v noci".

Išlo o pokus o žart, že černochov potme nevidieť, čo je aj dôvod, prečo je obraz celý čierny. Ukázalo sa, že v tom čase išlo o známy vtip po celej Európe, hoci s odstupom storočia sa môže javiť vrcholne rasistickým.

Slávny obraz v sebe
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: wikimedia/ Tretyakov Gallery)

Obraz je dlhodobo považovaný za jedno z najvýznamnejších umeleckých diel avantgardného hnutia na začiatku 20. storočia. Namaľoval ho ruský maliar ukrajinského pôvodu Kazirmir Malevič, ktorý je považovaný za zakladateľa suprematizmu, umeleckého smeru v ktorom umelci vizuálne vnemy z okolitých predmetov považovali za nepodstatné a ich snahou bolo vytvoriť svet bez predmetov.

Jeho diela predstavujú mnoho zaujímavých dvojdimenzionálnych postrehov a geometrických obrazcov.

Viac o téme: Kazimir MalevičČierny štvorec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu