Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V záhadnej jaskyni sa mali odohrávať strašidelné rituály: Ide naozaj o chrám tajomných kňazov?

Jaskyňa v Gilmertone.
Jaskyňa v Gilmertone. (Zdroj: profimedia.sk)

EDINBURGH - Tajomná sieť strašidelných jaskynných systémov ukrytých pod bývalou baníckou dedinou by mohla byť tajným druidským chrámom. Pred stovkami rokov objavili pod škótskym Gilmertonom podivný labyrint ručne vyhĺbených chodieb, ktoré už boli spájané s čarodejníctvom, pašerákmi či dokonca templármi. Významný historik sa však teraz domnieva, že pravda je niekde úplne inde.

Analýza 8-tisíc rokov starých odtlačkov priniesla veľké prekvapenie: Ruky nepatrili človeku!

Julian Spalding, bývalý šéf múzeí a galérií Glasgowa, verí, že chrám zámerne pochovali starí druidovia na jeho ochranu a dúfa, že ďalšie prieskumné práce v jaskyni, ktorá bola otvorená pre verejnosť pred 13 rokmi, by mohli odhaliť celý rad nových úžasných tajomstiev.

Pre historikov je pôvod tohto miesta už dlho záhadou. V jaskyni sú vysekané komory s kamennými stolmi a stoličkami. Niektoré teórie hovorili, že sa tu odohrával sabat čarodejníc, iné zase že išlo o úkryt pašerákov, ktorí tu mali tajný sklad whisky, alebo dokonca to bol "dom" Helfire klubu, ktorého členmi boli ľudia z vyššej spoločnosti stretávajúci sa za účelom páchania nemravností.

Oficiálne záznamy hovoria, že systém bol vytvorený kováčom Georgeom Patersonom v roku 1724, ale Spalding je presvedčený, že on iba vyhrabal suť slúžiacu na skrytie pôvodného chrámu - kde malo dochádzať aj k ľudským obetiam. "Je veľmi pravdepodobné, že celý komplex bol zámerne pochovaný, išlo o rozšírenú starovekú prax, ktorá zabránila následnej poškvrne posvätných miest." uviedol historik.

V záhadnej jaskyni sa
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Práca je krásne konzistentná a poukazuje na tím vysoko kvalifikovaných remeselníkov, s početnými asistentmi, pod vedením duchovného otca. Usporiadanie miestností a chodieb je prepracované a deliace steny sú často mimoriadne tenké. Všetky tvary v rámci jaskyne sú zaoblené, čo naznačuje keltskú alebo dokonca skoršiu kultúru," tvrdí Spalding a dodáva, že vytvorenie tunelov pravdepodobne siaha až do doby železnej a má obrovský medzinárodný význam, pretože sú tak dobre zachované. Ten teraz chce, aby lokalita bola považované za svetové dedičstvo.

Tomu, že jaskyňa v Gilmertone slúžila ako druidský chrám, nahrávajú podľa Spaldinga všetky dôkazy. "Druidovia boli známi tým, že sa stretávali potajme v lesoch a jaskyniach ďaleko od obydlí. Gilmerton sa nachádza na vysokom hrebeni, označenom megalitmi, s výhľadom na Cramond, najstaršie osídlenie v Škótsku, a neskôr rímsku pevnosť. Pokiaľ pôjde o druidský chrám, objavený náhodou v 18. storočí, potom to budú prvé významné archeologické dôkazy o tomto sofistikovanom a tajomnom kňazstve," domnieva sa historik.

Viac o téme: JaskyňaGilmerton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu