Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bývalý diplomat odhalil krutú pravdu: Odvetou za útok na dvojičky mala byť atómová bomba

Zobraziť galériu (2)

NEW YORK – Útok z 11. septembra sa stal zdrojom mnohých iných, takisto veľmi agresívnych akcií. Americká vláda, na čele s vtedajším prezidentom Georgeom W. Bushom, sa musela rozhodnúť, aká bude odpoveď na zákernú akciu teroristov, ktorí uniesli dve lietadlá a narazili s nimi do Svetového obchodného centra. Bývalý nemecký diplomat menom Michael Steiner teraz šokoval verejnosť informáciou, že Američania zvažovali aj použitie jadrových zbraní.

Nemecký magazín Der Spiegel priniesol rozhovor so Steinerom, z ktorého to vyplýva. Bývalý poradca pre zahraničnú politiku nemeckého kanclára Gerharda Schrödera v ňom priznal, že medzi možnosti, ktoré sa prediskutovávali za zatvorenými dverami Oválnej pracovne v Bielom dome, bolo aj zhodenie atómovej bomby na Afganistan: „Oni naozaj zvažovali všetky možnosti. Mali aj plán.“

Sám Steiner nepovažoval túto alternatívu za vhodnú. Bál sa, že Spojené štáty budú „v prvom šoku reagovať prehnane“, čo niekoľko krát zdôraznil aj pred nemeckým kancelárom. Američania totiž požadovali od Nemecka vyjadrenie solidarity v prípade, že by sa táto možnosť skutočne zrealizovala. Jeho námietky neboli brané do úvahy, ako však história ukázala, zrejme zvíťazil ten miernejší návrh.

Michael Steiner
Zobraziť galériu (2)
Michael Steiner  (Zdroj: SITA)

Dnes už 65-ročný Steiner žije na dôchodku, no v časoch najväčšej slávy bol jedným z najznámejších a najuznávanejších diplomatov Nemeckej spolkovej republiky. V posledných rokoch svojej kariéry zastával post veľvyslanca v Indii. Der Spiegel vo svojom najnovšom tlačovom vydaní poskytne celý prepis vzácneho rozhovoru so Steinerom.

Viac o téme: DiplomatMichael Steinerútok na dvojičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu