Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bankár (31) zarábal rozprávkové peniaze: Všetkého sa vzdal a je neskutočne šťastný!

Jon Watkinson
Jon Watkinson (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Bankár, ktorý zvykol zarábať viac ako 107-tisíc eur ročne a žil v prepychovom byte v Londýne, sa pred štyrmi rokmi všetkého vzdal, aby našiel svoj domov vo vzdialených končinách sveta. Jon Watkinson (31) si kúpil jednosmernú letenku do Bangkoku a po cestovaní po juhovýchodnej Ázii, sa rozhodol usadiť na ostrove Don Det uprostred rieky Mekong v južnom Laose.

Prelomové rozhodnutie: Vykašľal sa na kariéru investičného bankára a začal požičiavať šaty

Jon teraz hovorí, že sa nemôže cítiť šťastnejšie pri jeho jednoduchom spôsobe života, ktorý zahŕňa lov, aby si zabezpečil jedlo, umývanie v rieke a vzdanie sa moderných technológií. Jediné po čom sa mu cnie, je jeho rodina a priatelia, ale verí, že toto odlúčenie stojí za to. "Moja rodina ma veľmi podporuje. Je to obeť za môj spôsob života," uviedol.

Dobrodruh vyrástol v západnom Anglicku a od 19 rokov pracoval vo finančnej oblasti. Napokon sa vyšvihol až na pozíciu bankára v Londýne. Po necelom desaťročí ale cítil, že ho život v metropole už nebaví a navyše je aj nespokojný so svojou kariérou.

"Od pondelka do piatku som sa desil prebúdzania. V metre som sa pozeral na všetkých tých sivých duchov, ktorí stratili vôľu k životu. Vedel som, že potrebujem zmenu smeru. Moment osvietenia prišiel, keď som sa rozhliadol v práci na všetkých ľudí zahrabaných do písania na svojich počítačoch. Nevidel som, čo sme produkovali. Len sme písali e-maily a nerobili nič, čo by malo akúkoľvek hodnotu," opísal Jon svoje pocity pre dokument Channel 5.

"Myslel som na to, že som nikdy nič nepostavil alebo nevyrobil niečo, z čoho by som mal hmatateľné výsledky v rukách. Pomyslel som si, že to je to, čo chcem robiť," dodal. Následne opustil svoju prácu a domov v Londýne, všetko predal a rozhodol sa cestovať. Potom, čo sa dostal na ostrov Don Det, ktorého populáciu tvorí asi 400 obyvateľov, zamiloval sa do miestneho prostredia aj príjemného správania "domorodcov".

"Našiel som miesto, kde som si myslel, že by som mohol zapustiť korene a robiť niečo iné. Milujem to tu, som zviazaný s touto krajinou, dala mi späť moju vieru v ľudskosť, ktorú som vo Veľkej Británii stratil," povedal. Na ostrove si postavil vlastnú chatrč z bambusu a priznáva, že to bola  neľahká úloha vzhľadom na nedostatok predchádzajúcich skúseností. S tým mu však pomohli miestni obyvatelia, keď videli, ako sa potí a trápi.

"Deti tu vedia, ako zvládať byvoly a použiť mačetu. Keď som sem prišiel, miestni sa na mňa pozerali, akoby som bol dieťa, pretože som nevedel robiť nič iné, než používať notebook alebo mobilný telefón. A tu sú tieto zručnosti bezpredmetné," prezradil muž, ktorý dnes žije bez televízie alebo telefónu, hoci má zavedenú elektrinu kvôli chladničke a ventilátoru.

"Elektrina predstavuje moje najväčšie náklady vo výške 22 eur mesačne," ozrejmil Jon, ktorý nemá po ruke žiadne obchody či supermarkety, a tak si musí jedlo zadovážiť sám. Často loví ryby a nepohrdne ani žabami. Denne si zabehá sedem kilometrov okolo ostrova. Zostalo mu to ešte ako zvyk z Londýna, kedy po opustení kancelárie bol beh tá najlepšia vec z celého dňa.

Jon priznáva, že mať v Laose milostný život je "ťažké", pretože existujú v niektorých oblastiach striktné pravidlá. Ak ste s niekým vo vzťahu, očakáva sa, že sa vezmete. Bývalý bankár preto hovorí, že každá žena, ktorá by ho chcela, musí prijať jeho spôsob života. "Svoju budúcnosť si prestavujem tu, o tom niet pochýb," vysvetlil.

Viac o téme: ZmenaŽivotBankárLaosJon Watkinson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu