Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedinečný úkaz na nočnej oblohe: Znamenie od čias Ježiša Krista, videli ho aj Slováci!

Znamenie konca sveta? Zobraziť galériu (5)
Znamenie konca sveta? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Začiatkom júla si Slováci všimli dve nezvyčajne jasné hviezdy. Nehýbali sa a svojou veľkosťou kraľovali nočnej oblohe. Úkaz rozpútal množstvo špekulácií, niektorí sa dokonca začali obávať konca sveta. Topkám sa podarilo zistiť, aký astronomický úkaz vzbudil také veľké verejné diskusie.

Keď sa pred dvetisíc rokmi narodil Ježiš Kristus, mudrcov z východu k nemu doviedla veľmi jasná Betlehemská hviezda na oblohe. Podľa starozákonného proroctva mala ohlasovať príchod Krista na Zem. Teraz, po dvetisíc rokoch však ľudia pozorovali veľmi podobný úkaz a nevedeli si ho vysvetliť. Mnohí sa zľakli, že by mohlo ísť znamenie konca sveta.

VIDEO Študentka (23) našla dôkaz, vedci ho hľadali 60 rokov: Zem obklopujú obrovské trubice!

Jedinečný úkaz na nočnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ako Topky informoval Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV, „išlo o konjunkciu, teda spojenie Jupitera a Venuše, pričom Venuša z tejto dvojice žiari jasnejšie. Nie je to kométa ani Betlehemská hviezda. Konjunkcia nastala už 30. júla a planéty sa teraz od seba vzďaľujú.“ Zhruba pred 2-tisíc rokmi mohol podľa jeho ďalších slov nastať podobný úkaz, ale nevieme presne, kedy sa Ježiš narodil a či vtedy skutočne išlo o spojenie Venuše a Jupitera. Mohlo totiž ísť aj o konjunkciu Saturna s Jupiterom. Podobné spojenie Venuše s Jupiterom sme mohli pozorovať aj minulé leto v auguste. Aktuálne možno na oblohe vidieť aj Saturn, ale nachádza sa viac vľavo v súhvezdí Váhy. Deň pred letným slnovratom (20. júna 2015) sme dokonca mohli na nočnej oblohe vidieť v prítomnosti Venuše a Jupitera aj Mesiac!

Konjunkcia Jupitera (vľavo) a Venuše (vpravo)
Zobraziť galériu (5)
Konjunkcia Jupitera (vľavo) a Venuše (vpravo)  (Zdroj: Astronomický ústav SAV, )

„Ak sa nám nepodarilo zazrieť Venušu, Jupiter a Mesiac 20. júna, snáď bude náplasťou ich spoločné stretnutie o necelý mesiac neskôr, 18. júla (alebo aj 19. júla). To však nedosiahne tú správnu príchuť, pretože bude prežiarené slnečným svitom zapadajúceho Slnka, čiže bude nevýrazné a krátkotrvajúce. Venuša s Jupiterom sa na oblohe zas objaví až na jeseň v sprievode planéty Mars. Ich miestom bude súhvezdie Leva. Dňa 9. októbra sa k nim pripojí aj kosáčik Mesiaca krátko pred novom,“ doplnil Husárik.

Jedinečný úkaz na nočnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Astronomický ústav SAV, )

Jedinečný úkaz na nočnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Astronomický ústav SAV, )

Viac o téme: Betlehemská hviezdaKonjunkcia planét
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu