Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Reportérku BBC poslali urobiť reportáž na východné Slovensko: Cítila sa ako v krajine zázrakov!

Videla krásy Slovenska Zobraziť galériu (6)
Videla krásy Slovenska (Zdroj: foto: archiv)

MICHALOVCE – Jednoznačne platí, že miesto, kde žijeme, neovplyvní naturel jednotlivcov. Nepekný obraz nám v Británii robia Rómovia z východu. Reportérka britskej stanice BBC Kate Bradbrooková cestovala z Rotherhamu na Slovensko, aby navštívila zem, z ktorej utekajú miestni ľudia za vidinou lepšieho života. Slováci, ktorí sa rozhodli kvôli preľudneným podmienkam a chudobe v domovskej krajine ju opustiť, sa často nezaprú a svojimi zvykmi sa prezentujú aj v zahraničí. Ponúkame vám pohľad Britky na život u nás.

Na okraji Retherhamu sa rozprestiera predmestie Ferham, v ktorom zaznamenávajú rastúcu populácia rómskych slovenských migrantov. Mnohí sa novému domovu prispôsobili, ale iní si so sebou priniesli zaužívané zvyky správania sa. Tie často susedia netolerujú. K najčastejším sťažnostiam patrí robenie hluku neskoro v noci, či vyhadzovanie odpadkov priamo na ulicu. 

V oblasti stráži Slovák

Peter Kotlár je pôvodom zo Slovenska. Vo Veľkej Británii žije už viac než 10 rokov. Pracuje ako špeciálny strážnik vo Ferham spolu s kolegom Joeom Tapleym, ktorý je z Rotherhamu. Ich jedinečné partnerstvo je založené na Petrových rómskych a slovenských jazykových vedomostiach a na Joeových celoživotných skúsenostiach zo života v tomto mesta.

Rómovia žijúci v Rotherhame
Zobraziť galériu (6)
Rómovia žijúci v Rotherhame  (Zdroj: Foto: bbc.com)

Výlet do rodnej krajiny s britskou reportérkou

Peter zobral kolegu do svojho rodiska. Pochádza z dedinky na východe Slovenska, ktorá je blízko ukrajinských hraníc, Pavlovce nad Uhom. Pre Joea to bola viac než len dovolenka. Spoznal krásy východu, ale najmä miesto, odkiaľ pochádza mnoho Rómov, ktorí teraz žijú v Rotherhame.

Chlapom pri výlete a návšteve Slovenska asistovala reportérka BBC. Prileteli do Košíc a odtiaľ ich čakala hodinová cesta do Michaloviec. Ako opísala Britka, jedna z prvých vecí, ktoré si všimneme, sú dych vyrážajúce scenérie, hory, jazerá a krásne kostoly. „Až keď idete hlbšie do Petrovej vlasti, začnete chápať, že Rómovia často žijú samostatne, v oddelených častiach obcí,“ opisuje svoje vnímanie reportérka.

Reportérku BBC poslali urobiť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: archiv)

Ako ďalej uvádza na bbc.com, Petrova rodina je relatívne bohatá v porovnaní s mnohými susedmi. Dom jeho starých rodičov je veľký a pekne zariadený. O niekoľko domov ďalej, ľudia žijú oveľa primitívnejšie v domoch, ktoré nemajú okná a dvere, sú bez elektriny a vody. „Je to veľký šok pre mňa, ale aj pre Joea,“ vyznáva sa.

Reportérku BBC poslali urobiť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: archiv)

Vo svojich zážitkoch pokračuje. Hovorí, že jedna rodina im dovolila nakrúcať v ich dome. O dve malé miestnosti sa delilo desať ľudí. Spia na sedacích súpravách a podlahe. Vodu čerpajú zo studne, ktorá je von. "Niektoré deti, ale aj dospelí vyzerali, že mali zdravotné problémy, ako sú napríklad očné infekcie,“ opisuje reportérka a dodáva: „Povedali nám, že sa usilovne snažia vyjsť s peniazmi, no je pre nich ťažké nájsť si prácu, pretože sú vzhľadom k svojmu rómskemu pôvodu rasovo diskriminovaní."  

Mnoho z ich susedov sa už presťahovalo do južného Yorkshiru, aby ich deti mali lepší život. "Keď sme boli v dome Petrových prarodičov, susedia sa zhromaždili na ulici. Peter nám povedal, že je to súčasťou vonkajšej kultúry Rómov. Je to spôsob ako sa stýkať s priateľmi a rodinou," hovorí Britka.

Reportérku BBC poslali urobiť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: archiv)

Reportérku zaujímalo, čo si Peter myslí o Rómoch v južnom Yorkshire. Muž priznal, že ich správanie sa niekedy spôsobuje napätie, no vysypávanie odpadkov na ulicu odsúdil, pretože to Rómovia v Pavlovciach nad Uhom nerobia, preto by sa to nemalo diať ani v Británii. V súvislosti s komunitou Rómov sa Peter vyjadril, že nemajú dostatok vzdelania a porozumenia. To sa snaží pri svojej práci v Roherdame zmeniť.    

"Slovensko sa zdá byť krajinou extrémov. Na jednej strane ohromujúce prírodné krásy a na druhej úplná chudoba," uzatvára opis svojich dojmov z cesty na východe Slovenska britská reportérka.

Reportérku BBC poslali urobiť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Archív)

V Pavlovciach nad Uhom žije prevažne rómske obyvateľstvo. Mnoho ľudí odtiaľ odišlo za prácou do Anglicka. Po rokoch sa niektorí vrátili a zarobené peniaze investovali najmä do rekonštrukcií domov.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu