Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Slovensko opäť nepríjemne hviezdi: Reportáž svetovej agentúry je pre nás katastrofou!

Klára Balogova pochádza z rómskej osady na Slovensku. Zobraziť galériu (5)
Klára Balogova pochádza z rómskej osady na Slovensku. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Klára Balogová mala osemnásť rokov, nemala ani cent a bola vo vysokom stupni tehotenstva, keď išla tisíce kilometrov zo Slovenska do Anglicka, aby sa vydala za muža, s ktorým sa nikdy predtým nestretla. Vedela, že mu nejde o ňu, ani o jej dieťa. Chcel jej európsky preukaz totožnosti. Sobáš bol dohodnutý, aby jej 23-ročný pakistanský ženích získal právo žiť a pracovať v Európe, napísala dnes agentúra AP.

Prečítajte si aj: Reportérku BBC poslali urobiť reportáž na východné Slovensko: Cítila sa ako v krajine zázrakov!

Balogovej sľúbili príjemné bývanie v Anglicku a možno aj nejaké peniaze. Ale počas niekoľkých dní po príchode ju previezli z Manchestru do škótskeho Glasgowa, kde ju držali v byte s jej budúcim manželom. A keď tam nebol on, dohliadal na ňu jeho mladší brat. Navyše jej zabavili doklady.

"Nikdy ma nepúšťali von. Povedal mi, že to nejde," rozpráva reportérovi AP drobná Rómka váhavým, tichým hlasom a pri rozhovore sa nikdy nepozrie do očí. "Raz týždenne sme šli von spoločne. Nikdy ma nepustili samotnú."

Členovia Balogovej rodiny.
Zobraziť galériu (5)
Členovia Balogovej rodiny.  (Zdroj: SITA)

Každý rok sú desiatky žien, ako je Balogová, pochádzajúce z chudobnejších kútov východnej Európy, vlákaná do podvodných manželstiev na Západe. Muži - často z Ázie či Afriky - platia značné sumy, pretože chcú ľahšie žiť, pracovať a žiadať o sociálne dávky, a tiež voľne cestovať po Európe. Prakticky všetok zisk zhrabnú dohadzovači, ktorými sú často organizované gangy. A ženy skončia uväznené v cudzej krajine s holými rukami.

Táto relatívne nová forma obchodu s ľuďmi prichádza v čase, keď Británia neustále sprísňuje hranice a politici naprieč západnou Európou volajú po tvrdších zákrokoch proti imigrácii. Nezákonné sobáše, ako spôsob obísť imigračné zákony, sú čím ďalej tým častejšie - a zahŕňajú ako priame dohody medzi nevestou a ženíchom, tak predaj neviest.

Väčšina neviest dostane zaplatenú cestu do Británie, Írska, Nemecka či Holandska. Niektoré z nich si plne neuvedomujú, do čoho sa to dostali, kým nedorazia na miesto. Ženy sú často držané ako zajatci, kým nie sú podpísané sobášne dokumenty; zneužíva ich "ženích" aj jeho priatelia, nútia ich k prostitúcii či obchodu s drogami, a v niektorých prípadoch sa musia "vydať" viac ako raz, uvádzajú európske úrady a charitatívne skupiny.

Mohlo by vás zaujímať aj: Le Monde o Rómoch na Slovensku: Najväčšie ghetto v Európe, vyhrala u vás mrzutosť!

"V závislosti od prípadu môže byť žena predaná za tisícky eur," povedala Angelika Molnárová, odborníčka Europolu na boj proti obchodu s ľuďmi. "Rozhodne je to lukratívny obchod."

V Británii sú každý rok ministerstvu vnútra ohlásené tisíce prípadov falošného manželstva; ak žena súhlasí so sobášom za peniaze, je považovaná za spolupáchateľa trestného činu. Oficiálni činitelia ale pripúšťajú, že obchod s nevestami je ťažké vysledovať.

"Myslím, že tento problém je oveľa väčší, než si uvedomujeme, pretože vidíme len malé percento spáchaných činov," povedal Phil Brewer, šéf jednotky Scotland Yardu pre obchodovanie s ľuďmi a únosmi. "Táto problematika ešte nie je plne pochopená."

K pochopeniu, prečo sú ženy ochotné niečo podobné urobiť, stačí zavítať do dediny Kláry Balogovej. Rovnako ako väčšina žien zneužitých na tento účel na Slovensku, pochádza z polorozpadnutej rómskej osady. Tá jej leží na hranici Slovenska s Ukrajinou a Maďarskom a žije v nej asi 250 Rómov, najchudobnejšia európska menšinová skupina. Väčšina plechových chatrčí nemá vodovod, cesty sú rozbahnené, domy špinavé a voda v hrdzavej pumpe kontaminovaná.

Podmienky v rómskej osade neďaleko Kráľovského Chlmca pohľadom agentúry AP.
Zobraziť galériu (5)
Podmienky v rómskej osade neďaleko Kráľovského Chlmca pohľadom agentúry AP.  (Zdroj: SITA)

VIDEO Slovensko opäť nepríjemne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Sociálny pracovník Nicholas Ogu hovorí, že pozná niekoľko ďalších žien z dediny Balogovej, ktoré sa vydali v Británii. Tento obchod, ako to nazýva, kontroluje rómsky gang, ktorý regrutuje nezamestnaných a nevzdelaných Rómov prísľubom slušného zisku v zahraničí. Ženy končia ako falošné nevesty, alebo ako prostitútky, muži sú potom nútení k práci v polootrockých podmienkach.

Páchateľmi sú Slováci alebo Česi žijúci v Británii, zatiaľ čo ich "náborári" odvádzajú prácu doma, hovorí slovenský veľvyslanec v Británii Miroslav Wlachovský. Zvlášť obľúbenou destináciou je podľa jeho slov Škótsko, pretože miestne zákony umožňujú sobáš bez súhlasu rodičov už od 16 rokov, zatiaľ čo vo zvyšku Británie až od 18 rokov.

Balogová, ktorá má teraz 22 rokov, sa mala vydať, až v Británii porodí. V nemocnici ale vzniklo podozrenie ohľadom totožnosti otca dieťaťa. Navyše sestry zistili, že nemá tušenie, ako sa dostať domov, hoci bývala len o niekoľko blokov ďalej. Nakoniec ženícha deportovali ešte pred svadbou.

VIDEO Slovensko opäť nepríjemne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Balogová zostala úplne bez prostriedkov v útulku a pred dvoma rokmi sa vrátila na Slovensko s pomocou sociálnych pracovníkov. Jej dieťa, dievčatko menom Aisa, bola v Británii odovzdaná do systému sociálnej starostlivosti, kde zostáva, pretože sa úrady obávajú, že by sa o ňu doma nedokázala postarať.

Napriek tomu pripúšťa, že by pokojne znovu skúsila šťastie v Británii. "Nechcela som sa vrátiť," hovorí. "V Anglicku to pre mňa bolo stokrát lepšie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu