Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nádejný vynález študenta môže spôsobiť revolúciu: Ľudstvo sa už nemusí báť o kyslík!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA – Máme tu ďalší revolučný vynález? Pravdepodobne áno. Zaslúžil sa o to talentovaný študent, ktorý vynašiel umelý list. Tento list dokáže presne to isté, čo prírodný – vytvárať kyslík. Náklady a spotreba sú malé a výnosy obrovské. Nová technológia by mohla uľahčiť výskum vesmíru. A nielen to. Na Zemi by sa dala využiť mnohými spôsobmi a uľahčiť tak ľudstvu život.

Študent londýnskej Royal College of Art Julian Melichiorri sa možno zaslúžil o významný míľnik. Vynašiel spôsob ako vyrobiť umelý list s nízkymi nákladmi, ktorý dokáže vytvárať kyslík. To by sa mohlo hodiť astronautom vo vesmíre. Nemuseli by nosiť objemné zásoby kyslíka so sebou, ale namiesto toho by si ho dokázali sami vyrobiť.

Nádejný vynález študenta môže
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Alternatíva umelých listov by umožnila ďaleké cesty do vesmíru ľahko dostupnými. Fotosyntéza by sa uskutočnila v stave nulovej gravitácie a vytvorila by kyslík nevyhnutný pre prežitie.

Listy sú z chloroplastov a hodvábneho proteínu
Zobraziť galériu (5)
Listy sú z chloroplastov a hodvábneho proteínu  (Zdroj: YouTube)

List je zložený z chloroplastov získaných z buniek rastlín, ktoré dopĺňa materiál z hodvábneho proteínu. Potrebné je ešte malé množstvo vody, oxidu uhličitého a proces vytvárania kyslíka sa môže začať. Stále by to bol najlepší zdroj kyslíka v ďalekom vesmíre, keďže dnes nemáme účinnejšiu technológiu.

Nádejný vynález študenta môže
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Extra zdroj kyslíka sa môže využiť aj na praktických miestach, trebárs ako lampa alebo ako fasáda budovy. „Zapnem lampu pokrytú umelými listami a automaticky to produkuje kyslík. Umelé listy by sa mohli využívať aj na fasádach rôznych budov.“ hovorí Julian. List je kompletne biologický a dokáže vytvoriť asi tú najpotrebnejšiu vec, ktorú ľudstvo k životu potrebuje.

Extra lacná produkcia kyslíka
Zobraziť galériu (5)
Extra lacná produkcia kyslíka  (Zdroj: YouTube)

NASA hľadá alternatívne spôsoby ako sa dostať k lacnému zdroju kyslíka, aby sa mohli austronauti dostať omnoho ďalej do vesmíru a vykonávať vedecké prieskumy. Pozrite si video, kde Julian rozpráva o vlastnom vynáleze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu