Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hnusná realita najväčšej bratislavskej diery: Zahraničná REPORTÁŽ o Pentagone!

Pentagon vo Vrakuni upútal aj poľskú novinárku Zobraziť galériu (3)
Pentagon vo Vrakuni upútal aj poľskú novinárku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čiernou kapitolou v histórii hlavného mesta Slovenska je rozhodne stavba v mestskej časti Vrakuňa. Panelové domy tvoriace Pentagon sú legendou Bratislavy, nanešťastie, stále žijúcou. Nehostinný život v bytoch s temnou minulosťou sa rozhodli preskúmať už aj zahraniční redaktori. Poľská novinárka píšuca pod menom Katarzyna Pia sa pre európsky web CafeBabel, ktorý má svoju jazykovú mutáciu vo viacerých štátoch, vydala po stopách drogových dílerov z Pentagonu.

Príbeh, ktorý píše, začal jej príchodom z Varšavy a opisom malého mesta, v ktorom sa z najkrajšieho centra mesta dostanete na desivú perifériu za dvadsať minút. Katarzyna sa v rámci zdravého rozumu rozhodla nechať sa sprevádzať Slovákom, Tomáš ju ale od návštevy sídla najčiernejších ľudských pudov výdatne odhováral.

Katarzyna Pia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CafeBabel)
V rusky hovoriacich krajinách je spolupráca medzi drogovo závislými a novinármi na úplne inej úrovni, ako na Slovensku. Katarzyna bola presvedčená, že dve škatuľky cigariet rozviažu neochotným obyvateľom Pentagonu ústa, no realita sa nezhodovala s jej predstavami ani náhodou. „Tak toto je Pentagon – šedý výkrik medzi farebnými fasádami stien akoby materskej školy, tetovanie s pravopisnou chybou na vrakuňskej paži,“ píše mladá novinárka.

Jej dojmy sú plné rozporuplných pocitov. Kým na jednej strane panelového monštra (z inzerátov tieto byty poznáme ako tie so slušným vchodom) vidno chudobné rodiny s deťmi, na strane druhej tečú drogy potokom.

Pentagon vo Vrakuni upútal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rovnako, ako odvrátená strana čohokoľvek, priťahuje Katarzynu najmä špina a zanedbaní ľudia. „Povedali, že miesto bolo strašné a nebezpečné, no dnes sa situácia výrazne zlepšila. Pouličné boje boli najhoršie. Opýtali sme sa na slávu drogového supermarketu. Povedali, že ak chceme kúpiť tvrdé drogy, sme na perfektnom mieste,“ opisuje rozhovor s dvoma mladíkmi Katarzyna.

Výkaly v opustených rohoch, odpadkami preplnené prázdne izby, na dvore pod stromom ležiaci sfetovaní obyvatelia, k tomu všetkému zadarmo pribalený nádych socialistickej reality minulosti. Aj takto vyzerá Bratislava podľa poľskej novinárky. Bodkou návštevy je kompletne potetovaný holohlavý muž, ktorý pri pohľad na kameru v Katarzyných rukách zúrivo vybieha z brány a kričí: „Rozbijem tú vašu zasranú kameru na cucky!“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu