Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Ekotopfilme verejnosť diskutovala o slovensko-rakúskom ropovode

(Zdroj: Ekotopfilm)

BRATISLAVA – Na filmovom festivale Ekotopfilm sa včera diskutovalo o ropovode BSP. Spoločnosť Bratislava Schwechat Pipeline (BSP) na ňom verejnosti prezentovala svoj investičný zámer. V rámci unikátneho workshopu, ktorý sa uskutočnil v priestoroch filmového festivalu, ho prezentoval zástupca spoločnosti Robert Nemcsics. V rámci viacerých variant trasovania sa optimálnou ukazuje mostský koridor, pretože okrem iného vyžaduje kratšie trasovanie ropovodu a to až o 100 kilometrov v porovanní s jeho trasovaním cez Karparty.

Verejnosť sa na workshope mala možnosť dozvedieť všetky dôležité fakty a informácie priamo od zástupcu realizátora projektu . Hovorilo sa najmä o vyspelosti technického riešenia ako aj o ekologických aspektoch. Prezentované riešenie ropovodu tak vyvrátilo mýtus o ,,jednoduchom potrubí“ s nebezpečnou náplňou. ,,Prezentovali sme verejnosti úmysel použiť nadštandardné  a  vysoko sofistikované riešenia vedenia ropovodu v mikrotuneloch a špeciálnych chránených potrubiach spolu s dokonalým monitoringom. Zamedzí sa tak nielen ekologickej havárii v dôsledku poruchy na trase ropovodu, ale aj v dôsledku akejkoľvek živelnej pohromy. Aj preto považujeme  vyjadrenia niektorých ekologických aktivistov  za nešťastné a nebezpečné, pretože   stresujú a zavádzajú verejnosť. Taktiež nás mrzí skutočnosť, že nepresným  informáciám  podliehajú aj niektorí predstavitelia   bratislavských mestských častí, či samospráv . Preto veríme, že  starostov a poslancov  presvedčíme  o neopodstatnenosti ich obáv aj dnes prezentovanými  argumentmi , “ povedal zástupca BSP Robert Nemcsics.

Návštevníci festivalu a široká verejnosť sa okrem technického riešenia a možného trasovania zaujímali najmä o otázky ekológie. Ako odznelo počas workshopu, na ekologický faktor je pri celom zámere kladený osobitý dôraz. ,súčasťou projektu je aj rakúsky akcionár – spoločnosť OMV, pre ktorú je otázka ochrany životného prostredia nielen tradíciou, ale vždy a za každých okolností aj maximálnou prioritou,“ podotkol Nemcsics. Ekológia je však – to nielen v tomto prípade- prioritou aj pre slovenského akcionára.  Projekt ropovodu  jednoznačne zníži súčasné  ekologické riziko na Žitnom ostrove, ktoré tu existuje a o ktorom sa podľa Roberta Nemcsicsa aktivisti  kritizujúci projekt BSP nezmieňujú.  „ Práve ropovod BSP umožní odstrániť 17 km trasu  konvenčného  ropovodu Družba  zo Žitného ostrova, ktorý sa tam v súčasnosti  nachádza.  Okrem národo-hospodárskych a medzištátnych je aj tento jedným zo zásadných argumentov v prospech slovensko –rakúskeho ropovodu. “ 

Spoločnosť BSP je partnerom filmového festivalu Ekotopfilm a to práve preto, že aj prostredníctvom tohto partnerstva chce zdôrazniť , že ekológiu v rámci svojej činnosti považuje za jednu zo svojich priorít. Prostredníctvom tejto témy sú zároveň vytvorené aj  možnosti, ako komunikovať s verejnosťou. Workshop na festivale Ekotopfilm vďaka tomuto partnerstvu vytvoril unikátny priestor na prezentáciu nielen vysoko sofistikovaného technického riešenia tohto projektu , ale umožnil spoločnosti BSP GmbH prezentovať aj  množstvo ďalších ničím neskreslených informácií a faktov o projekte ropovodu BSP určených tak pre odbornú, ako aj laickú verejnosť.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu