Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nečakaný objav: V Indickom oceáne našli tajomný stratený kontinent!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: experiencemauritius.com)

OSLO/BERLÍN - Tím výskumníkov prišiel s tvrdením, že pod známymi turistickými destináciami v Indickom oceáne, ostrovmi Réunion a Maurícius, sa nachádza stratený mikrokontinent Mauritia. Ten kedysi spájal Indiu a Madagaskar a potopil sa asi pred 60 miliónmi rokov. Očiam ľudí zostal skrytý pod obrovskými nánosmi lávy.

Skupina geovýskumníkov z Nórska, Južnej Afriky, Británie a Nemecka zverejnila 24. februára v časopise Nature Geoscience novú štúdiu, ktorá redefinuje tektoniku litosférických dosiek.

Vedci zistili, že ostrovy Reunion a Maurícius ukrývajú fragmenty kontinentu, ktorý sa nachádza pod obrovskými masami lávy. Tento mikrokontitent zvaný Mauritia sa oddelil od východnej Gondwany asi pred 60 miliónmi rokov, zatiaľ čo sa Madagaskar a India od seba vzďaľovali.

Zirkón, ktorý má dokazovať existenciu mikrokontinentu.
Zobraziť galériu (4)
Zirkón, ktorý má dokazovať existenciu mikrokontinentu.  (Zdroj: examiner.com)

Vedci svoje presvedčenie vyvodzujú zo štúdia zrniek piesku na plážach ostrova Maurícius, ktoré obsahujú zvyšky vulkanickej erupcie spred deviatich miliónov rokov a ešte čosi oveľa podstatnejšie. "V piesku na pobreží sme našli zirkón, ktorý je typický pre kontinentálnu kôru. Pochádza z veľmi dávnej doby," uviedol profesor Trond Torsvik z univerzity v nórskom Osle.

Vek týchto vzoriek by mohol mať 660 miliónov až 1970 miliónov rokov. Zvyšky zaniknutého kontinentu sa podľa Torsvika nachádzajú asi 10 kilometrov pod ostrovom Maurícius a Indickým oceánom. Hoci podľa neho sa roztrhol približne pred 85 miliónmi rokov, stále mohli niektoré malé časti prežiť.

"Také Seychely sú vlastne kus granitu alebo kontinentálnej kôry, ktorý spočíva uprostred Indického oceánu. Ale pred dávnymi vekmi sa nachádzal severne od Madagaskaru. A my tvrdíme, že mohlo ísť o oveľa väčšie územie, ktorého fragmenty sú teraz roztrúsené v oceáne," dodal Torsvik, ktorý však spolu so svojimi spolupracovníkmi bude musieť svoje trvrdenia doložiť ešte ďalšími výskumami.

Nečakaný objav: V Indickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: examiner.com)

Nečakaný objav: V Indickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: examiner.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu