Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bol komunizmus naozaj lacnejší? Poznáme odpoveď, budete prekvapení!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: http://wallpaperswide.com)

PRAHA - Prekvapivé informácie zverejnil internetový portál ZAKOMUNISTU.CZ. Istý Petr Staníček si dal nemalú námahu, aby utíšil alebo naopak potvrdil nestarnúce dohady o tom, či boli za éry bývalého socialistického režimu základné komodity naozaj lacnejšie. Ako sám uvádza, pri svojej honbe za pravdou použil údaje z Českého štatistického úradu a rôzne spravodajské weby či denníky. A výsledok? Ten je viac než prekvapivý.

Bežné potraviny, akými sú napríklad rožky či vajcia, sú dnes pre Čechov podstatne lacnejšie než za socializmu. Prvá komodita je podľa Staníčkových prepočtov lacnejšia len o pár percent, no cena vajec išla dole až o tri štvrtiny! Dostali ste chuť na čokoládu? Tá bola pre Čechov za komunizmu drahšia o celých 333 percent. Za v prepočte nižšiu cenu dnes nakúpia aj jemné párky (o 43 % lacnejšie), kura (o 71 % lacnejšie) či chlieb (o 29 % lacnejší).

Prepočet cien z čias
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk, zakomunistu.cz)

Potravinami sa však cenová priepasť neuzatvára. Menej peňazí Česi zaplatia aj pri nákupe nového televízora (o 89 % lacnejší), práčky (o 55 % lacnejšia) či auta značky Škoda (o 51 % lacnejšie). Naopak, svojim rodičom a starým rodičom môžu závidieť ceny energií, ktoré sú v 21. storočí podstatne drahšie. Za vodné a stočné sa dnes platí viac o celých 1177 percent! Nemenej "chvályhodne" dopadli aj ceny zemného plynu, ktoré na základe autorových prepočtov stúpli až o 109 percent. Zdražela aj elektrina.

Prepočet cien z čias
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk, zakomunistu.cz)

Staníček na svojej stránke ponúka prehľadnú tabuľku, v ktorej si návštevník môže vybrať nielen prepočet konkrétneho druhu z tovaru z ceny v roku 1989 na cenu v roku 2012, ale tiež aj konkrétne zamestnanie, od ktorého sa odvíja mesačný príjem. Ten, samozrejme, slúži ako základný orientačný bod autora, ktorý v niekoľkých prípadoch poprel mýtus o lacnom tovare minulého režimu.

Kompletný cenový prehľad jednotlivých položiek nájdete na originálnej stránke autora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu