Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Požiadavka KSS: V parlamente chcú mať Husákovu pamätnú tabuľu!

Predseda KSS Jozef Hrdlička pokladá veniec na hrob Gustáva Husáka
Predseda KSS Jozef Hrdlička pokladá veniec na hrob Gustáva Husáka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Komunistická strana Slovenska (KSS) požiada listom predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku a predsedu vlády Roberta Fica, aby bola v parlamente inštalovaná pamätná tabuľa posledného prezidenta socialistického Československa Gustáva Husáka.

Na dnešnej tlačovej konferencii to pri príležitosti 100. výročia Husákovho narodenia vyhlásil predseda KSS Jozef Hrdlička.

"Prvá vláda Roberta Fica sa takto dokázala vyrovnať s osobnosťou Andreja Hlinku," pripomenul Hrdlička inštaláciu Hlinkovej busty v parlamente. Zároveň vyzval predstaviteľov slovenskej politiky na diskusiu o živote Gustáva Husáka.

Dodal, že na pamätnej tabuli v NR SR by mohli byť uvedené úspechy aj negatíva Husákovho života. Ak budú s inštaláciou busty ekonomické problémy, podľa Hrdličku komunisti radi tabuľu poskytnú. KSS totiž už dávnejšie nechala vyhotoviť pamätnú tabuľu, ktorú sa neúspešne pokúsila umiestniť v bratislavskej Dúbravke.

"Dnes sme sa zúčastnili pietneho aktu pri hrobe Gustáva Husáka. Nepovažujeme sa za ľudí zahľadených do minulosti ani relikviu minulého režimu," vyhlásil dnes Hrdlička. "Husáka jednoznačne považujeme za jednu z najvýznamnejších osobností moderných československých a slovenských dejín. Nie je správne, že predstavitelia vlády toto výročie odignorovali. Viackrát som bol svedkom, keď predseda vlády označil SNP, ktoré stelesňoval aj Gustáv Husák, za chrbtovú kosť modernej slovenskej štátnosti," podčiarkol Hrdlička.

Pripomenul, že Husák bol spoluorganizátorom ilegálnej Slovenskej národnej rady. "Bol spoluiniciátorom Vianočnej dohody podpísanej v roku 1943. Bol vedúcim organizátorom SNP. Po 2. svetovej vojne pôsobil vo viacerých významných funkciách, vrátane predsedu Zboru povereníkov. Myšlienkam socializmu ostal verný až do svojej smrti. Má veľkú zásluhu na prijatí zákona o československej federácii v roku 1968," povedal Hrdlička, podľa ktorého Husák patril medzi najdlhšie slúžiacich prezidentov Československa, "len Masaryk ho predstihol o tri roky".

Na otázku, ako hodnotí Husákovu úlohu v období normalizácie, Hrdlička reagoval, že toto obdobie prebehlo v kontexte studenej vojny. "Samotný režim do roku 1989 nebol najideálnejší. Sme si vedomí nedostatkov, aj tragédií spôsobených mnohým ľuďom. Ale historické fakty treba vnímať v kontexte doby," podčiarkol Hrdlička. "Názor KSS je, že v rámci možností robil Husák politiku, ktorá bola reálna a možná pre zachovanie pokojného vývoja na Slovensku a zachovanie sociálneho charakteru štátu," vyhlásil. "Bolo to jedno z hospodársky najlepších období pre Československo. Všetci mali prácu, všetky finančné prostriedky stačili na všetky potreby, ktoré v bežnom živote ľudia mali," doplnil Hrdličku podpredseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Petr Šimůnek.

Na dnešnej tlačovej konferencii sa zúčastnila aj bývalá lekárka z leopoldovskej väznice Jozefína Dudášková, ktorá v súvislosti s Husákom spomína na rozhovor s uväzneným exministrom Slovenského štátu Alexandrom Machom z roku 1968. Husáka si podľa nej vážil a spomínal, ako ho pred rokmi počas jednej prechádzky na väzenskom dvore podpichol slovami: "Ja viem, za čo som tu. Ale teba zatvorila tvoja strana." Husák vtedy údajne reagoval agresívne a musel ho zadržať príslušník väzenskej stráže. "Mňa sem nezavrela moja strana, ale len pár pomýlených jedincov," mal vtedy uviesť Husák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu