Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pátranie po mŕtvom meste v Bermudskom trojuholníku: Takto ho našli!

Starobylé mesto mohlo byť kedysi Atlantídou Zobraziť galériu (6)
Starobylé mesto mohlo byť kedysi Atlantídou (Zdroj: YouTube)

HAVANA - Dvojica kanadských výskumníkov nedávno na dne Atlantického oceána objavila obrovské mesto, o ktorom sa domnieva, že je bájnou Atlantídou. S prieskumom oblasti začali zhruba pred desiatimi rokmi a my vám prinášame pohľad na to, ako to celé prebiehalo.

Minulý štvrtok sme priniesli informácie o tom, že vedci našli pri východnom pobreží Kuby zrúcaniny starovekého mesta, v ktorom kedysi žila vyspelá civilizácia. V hĺbke približne 600 metrov objavili štyri pyramídy, sfingy a ulice s vyrytými nápismi, ktoré pripomínajú hieroglyfy.

Pátranie po mŕtvom meste
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Výskum spomínanej oblasti sa začal v máji 2002. Expedícia vedená doktorom Paulom Weinzweigom a jeho ženou Pauline Zelitsky sa kvôli nemu doslova presťahovala na loď, z ktorej realizujú ponory podmorského robota.

Pátranie po mŕtvom meste
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Morien Institute)

Pomocou sonaru, magnetometra a podvodných kamier prehľadali vody Bermudského trojuholníka, o ktorom sa hovorí, že v ňom nevysvetliteľne miznú lode aj lietadlá.

Výskum komplikovali silné prúdy, ktorú sú pre túto oblasť typické a takisto veľký výskyt planktónu, ktorý miestami bráni dobrej viditeľnosti. Experti už z náleziska pred časom odobrali vzorky, ktoré podrobili analýze v kubánskom Múzeu prírodných vied.

Pátranie po mŕtvom meste
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Morien Institute)

Weinzweig a jeho tím začal spolupracovať s mexickou univerzitou vo Vera Cruz, ktorá sa okrem zaoberá legendami a mýtami spojenými s tamojšími starobylými kultúrami. Vzájomným porovnaním podmorských záberov a starovekých chrámov a mohýl, ktoré sa nachádzajú v Mexiku, zistili medzi nimi priamu súvislosť. Podľa oficiálneho kronikára provincie Vera Cruz mohlo byť novobjavené mesto v dávnej minulosti domovom predkov Olméckej kultúry, ktorá sa považuje za materskú kultúru ostatných mezoamerických civilizácií, najmä tej mayskej.

Pátranie po mŕtvom meste
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gomexico.about.com)

Kanaďan pre portál morien-institute.org ďalej uviedol, že symboly a hieroglyfy, ktoré s kolegami našiel na stavebných štruktúrach na dne Atlantiku, sú veľmi podobné tým, ktoré archeológovia objavili v niekoľkých jaskyniach na Kube.

Pátranie po mŕtvom meste
Zobraziť galériu (6)

Pracovníci spoločnosti Advanced Digital Communications (ADC), ktorú Paul s manželkou vlastní, údajne objavili dôkazy aj o tom, že Karibské ostrovy boli kedysi súčasťou omnoho väčšieho suchozemského celku.

"Áno, je to tak. Naši geológovia zistili, že poloostrov Yucatán, Kuba, Dominikánska republika a Portoriko boli pred mnohými rokmi spojené. Vplyvom topenia arktického ľadovca ale rapídne stúpla hladina oceánu, ktorý pevninu z veľkej časti zaplavil. Zostali z nej len najvyššie položené miesta," dodal Weinzweig.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu