Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

K Zemi sa rýchlosťou 1500 km/s rúti slnečná búrka, vrchol o šiestej večer!

Solárna búrka vyvrcholí podvečer
Solárna búrka vyvrcholí podvečer (Zdroj: YouTube)

PRAHA - K planéte Zem sa rúti obria slnečná búrka, ktorá nás zasiahne dnes. Ľuďom by nemala ublížiť, zato však hrozia výpadky prúdu alebo problémy v leteckej doprave.

Prúd elektricky nabitých častíc sa zo Slnka uvoľnil vo štvrtok pri mohutnej erupcii slnečnej škvrny, ktorú vedci označujú číslom 1520. Búrka sa rúti k našej planéte rýchlosťou takmer 1500 kilometrov za sekundu. V blízkosti Zeme by jej rýchlosť mala klesnúť na približne polovicu.

Prvá časť búrky dorazila k planéte ešte predpoludním. Hlavná fáza sa podľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Európskej vesmírnej agentúry (ESA) očakáva podvečer okolo šiestej hodiny.

Prúd vyvrhnutých častíc pri kontakte s atmosférou Zeme vytvorí veľkú polárnu žiaru, ktorá by pri bezoblačnom počasí mohla byť vidieť i na našom území. Experti očakávajú výpadky v elektrických rozvodných sieťach, sieťach pre mobilné telefóny a menšie problémy by mohla mať aj letecká doprava. Týka sa to najmä oblastí severnej Európy a Kanady.

K Zemi smeruje aj veľké množstvo ultrafialového žiarenia, ktoré už zaregistrovali meracie stanice v Nórsku, Írsku a Taliansku. Slnečná aktivita zvyčajne kolíše v zhruba jedenásťročných cykloch. Od roku 2010 znova rastie a solárne sú silnejšie a častejšie, napísal portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu