Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Rebríček najzdravších potravín sveta: Kraľuje mu voda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photobucket.com)

PRAHA - Chcete vedieť, ktoré potraviny vám najviac dopomôžu k tomu, aby ste zostali zdraví? Americkí vedci zostavili rebríček najzdravších a najdôležitejších potravín, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku. Na prvom mieste je obyčajná čistá voda.

Zoznam, pod ktorým je podpísaný tím štrnástich odborníkov z rôznych inštitúcií, potvrdzuje teóriu, že pre náš organizmus je najblahodárnejšie ovocie. V prvej desiatke sa totiž nachádza až šesť jeho druhov, napísal portál tn.cz. A tu je už spomínaný rebríček:

1. Čistá voda - Mnohí ľudia silu obyčajnej vody podceňujú. Jej sila je však neodškriepiteľná. Ženy by mali denne vypiť 2,7 litra vody, muži ešte o liter viac. Voda má mnoho pozitívnych účinkov. Pomáha kĺbom, ale môžete pomocou nej aj chudnúť. Navyše udržiava bystrú pamäť a jemnú pokožku.

2. Jahody - ako druhé skončili v zozname jahody, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Taktiež majú málo kalórií, sú bohaté na vlákninu a pomáhajú pri liečbe žalúdočných vredov.

3. Čučoriedky - toto ovocie má v sebe najviac antioxidantov zo všetkých ovocných plodov. Znižuje cholesterol a riziko vzniku cukrovky. Okrem toho spomaľuje proces starnutia a zlepšuje našu motoriku.

4. Mandle - obľúbené orechy sú dobrou prevenciou pred srdcovými chorobami. Ďalej sú bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín, zdravého tuku, antioxidantov, vitamínu a minerálov. Ale pozor, mandle obsahujú veľké množstvo kalórií, takže by ste za deň nemali zjesť viac ako 23 kusov.

5. Čerešne - pomáhajú rýchlo zaspať. Obsahujú veľa vitamínu A a C a sú dobré aj na regeneráciu po fyzickej záťaži.

6. Černice a maliny - týmito druhmi lesných plodov posilníte svoju pamäť. Sú zdrojom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Pomáhajú dokonca pri liečbe niektorých druhov rakoviny.

7. Pomaranče - citrusový plod oranžovej farby je osožný pri hojení rán a pomáha zlepšovať imunitu. Podobne ako grepy sú zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, antioxidantov a vitamínu C.

8. Paradajky - obsahujú látku lykopén, ktorá pomáha pri liečbe nádorových ochorení. Ide najmä o rakovinu prostaty, pľúc a žalúdka.

9. Pistácie - na deviatom mieste skončili opäť orechy. Pistácie sú účinné prí zvládaní stresu, pretože znižujú tlak. Takisto sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, obsahujú vitamín B6, tiamín, meď a fosfor.

10. Jablká - azda najobľúbenejším ovocím sú jablká. Dobre chutia, ale sú aj veľmi zdravé. Znižujú cholesterol v krvi a obsahujú aj látky, ktoré pomáhajú pri liečení respiračných ochorení.

Na ďalších miestach rebríčka sa umiestnili špenát, zemiaky, vajcia, tmavá čokoláda, káva, losos, kapusta, morské riasy, ale i červené víno. Zaujímavosťou je, že v prvej päťdesiatke chýba mrkva, o ktorej je všeobecne známe, že prospieva zraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu