Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bojujete s chorobami srdca a ciev? Pomôžu vám aj tieto potraviny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia so zvýšenou hladinou cholesterolu, vysokým krvným tlakom, aterosklerózou alebo cukrovkou môžu so svojím ochorením bojovať aj pomocou vhodných potravín. Napríklad medzi látky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa radia potraviny obsahujúce rastlinné steroly zabraňujúce vstrebávaniu časti cholesterolu z čreva do krvi.

Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, obilninách, ovocí či zelenine. Vhodnú sú fazuľa, tekvica, cibuľa, paradajky, baklažán, zázvor, kel, jablká, čučoriedky, brusnice, orechy, škorica, mandle, tekvicové semená, hnedá ryža, cesnak, sójové výrobky, ovos, tmavá čokoláda, čierny a zelený čaj.

Niektoré potraviny dokážu zase znížiť tlak krvi. Napríklad pravidelná konzumácia zeleného hrášku môže udržať krvný tlak na normálnej hladine. Je tiež dokázané, že červená repa v surovom stave pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Zeler je zase tradičné čínske liečivo, uvoľňuje svalstvo v stenách tepien. Cibuľa a cesnak uvoľňujú krvné cievy. K optimálnemu tlaku krvi napomôžu aj paradajky, fazuľa, banány, horká čokoláda, zelený a čierny čaj, ovsené vločky či šafrán.

Mnohé potraviny majú tiež schopnosť znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi, čo je vhodné pre diabetikov. V jedálnom lístku by sa mali vtedy objaviť potraviny ako ryža natural a celozrnné potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny spomaľujúcej vstrebávanie cukrov. Z ovocia sa odporúča grapefruit, jahody, ale aj melón, slivky, banány, sušené brusnice alebo čučoriedky sú plody schopné znižovať cukor v krvi. Vhodná zelenina sú baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina, kyslá kapusta, cibuľa a cesnak. V jedálničku tiež nemajú chýbať strukoviny, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny, napríklad sója, sójové produkty ako tofu syry, nátierky.

V prípade aterosklerózy treba biele pečivo vymeniť za celozrnné a konzumovať potraviny ako fazuľa, hrach, šošovica, rajčiny, cvikla, kyslá kapusta, uhorky, zemiaky, špenát, cibuľa, cesnak, pomaranče, citrusové plody, broskyne, datle, jablká. Odporúča sa tiež zaradenie sliviek do jedálnička, a to v akejkoľvek podobe, keďže tie všeobecne pomáhajú pri problémoch krvného obehu.

Vhodné sú tiež mäkké syry, netučný tvaroh, kuracie, teľacie, zajačie mäso, ryby najmä morské, mak, vlašské orechy, mandle, lieskovce, pistácie, olej konopný, slnečnicový, šťava z tmavého hrozna aj vo forme červeného vína. Nechýbať by mali ani strava bohatá na vlákninu vychytáva nadbytočný cholesterol v tráviacom trakte ako ovsená kaša, jačmeň, varená fazuľa, strukoviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu