Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tretia svetová vojna kvôli vode? Je to možné, tvrdia USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Suchá, záplavy a nedostatok sladkej vody môže v budúcich desaťročiach spôsobiť vo svete významnú nestabilitu a konflikty, keď sa krajiny budú snažiť zabezpečiť jej dostatok pre rastúcu populáciu a súčasne vyrovnať sa s následkami klimatických zmien. Vyplýva to zo spoločnej správy spravodajských služieb USA, ktorú zverejnili vo štvrtok.

Správa uvádza, že hrozba vojenských konfliktov v dôsledku problémov s vodou bude v najbližších desiatich rokoch minimálna, aj keď vytvárajú napätie vnútri štátov a medzi nimi a ohrozujú potravinové trhy. Neskôr sa však používanie vody ako zbrane či nástroja terorizmu stane pravdepodobnejším, najmä v južnej Ázii, na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Správa sa zakladá na utajenom Národnom spravodajskom posudku o vodnej bezpečnosti, ktorého vypracovanie si vyžiadala ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a ktorý dokončili vlani na jeseň. Záplavy, no tiež nedostatok vody a jej zlá kvalita podľa správy v kombinácii s chudobou, sociálnym napätím či slabými vládami prispejú k nestabilite, ktorá by mohla viesť k zhoršeniu napätia v regiónoch i kolapsu početných štátov.

"Tieto hrozby sú skutočné a vyvolávajú vážne bezpečnostné obavy," povedala Clintonová na podujatí pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa vody, na ktorom predstavila nové Vodné partnerstvo USA, iniciatívu na poskytnutie amerických poznatkov v oblasti hospodárenia s vodou iným krajinám sveta. Správa konštatuje, že krajiny sa v minulosti snažili vyriešiť problémy týkajúce sa vody rokovaniami, to by sa však mohlo zmeniť, keď sa nedostatok vody stane závažnejším.

Správa predpokladá, že krajiny na hornom toku riek by mohli obmedziť susedom na dolnom toku prístup k vode z politických dôvodov, pričom krajiny by mohli regulovať vnútroštátne zásobovanie vodou, aby potlačili separatistické hnutia alebo disent. Teroristi a tzv. darebácke štáty by súčasne mohli častejšie napádať alebo ohrozovať infraštruktúru súvisiacu s vodou, ako sú priehrady a vodné nádrže. Aj v prípade, ak k útokom nedôjde alebo budú len obmedzene úspešné, môžu viesť obavy zo záplav a straty vodných zdrojov k znepokojeniu obyvateľstva a nákladným opatreniam na ochranu infraštruktúry, upozorňuje správa.

Odtajnené zhrnutie posudku sa nezmieňuje o konkrétnych krajinách, ktoré by mali byť najviac ohrozené. Uvádza však, že štúdia sa sústredila na niekoľko konkrétnych riek a povodí. Patrili k nim Níl, Tigris a Eufrat, Mekong, Jordán, Indus a Brahmaputra či Amudarja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu