Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemci riešia podivný problém: Je Diana chlapec, dievča alebo "mutant"?!

Diana Hartmannová
Diana Hartmannová (Zdroj: Diana Hartmann/Die Welt)

BERLÍN - Keď sa Diana Hartmannová v roku 1965 narodila, nedokázali doktori odpovedať na otázku: "Je to chlapec alebo dievča?" Dieťa bolo zdravé, ale, ako uvádzali lekári, jeho pohlavie "nejasné". Diana bola niekde na pol ceste medzi mužom a ženou. Doktori rozhodli, že by mala byť chlapcom, ale jej matka vnímala dieťa ako dievčatko - preto tiež zvolila meno Diana. Lekári ju chceli operovať, matka ale odmietla. Podľa denníka Die Welt nie je tento prípad výnimočný.

Každý rok sa v Nemecku narodí odhadom 80 až 120 "intersexuálnych" detí. Ich hormóny fungujú inak ako u väčšiny ľudí a môžu mať mužské či ženské pohlavné orgány, alebo kombináciu oboch. V spoločnosti, kde sa veľa vecí odvíja od pevného rozlíšenia medzi oboma pohlaviami, vyvoláva neistota v tomto ohľade veľa zmätkov medzi rodičmi, lekármi aj úradmi.

Dvoma hlavnými otázkami je, či by malo byť zavedené "tretie pohlavie", a či by sa mali vykonávať operácie meniace intersexuálov v muža alebo ženu; ak áno, potom v akom veku a za akých podmienok. V minulosti boli intersexuálne deti operované počas prvého roka života s predpokladom, že včasné vymedzenie ich mužského alebo ženského pohlavia predíde budúcim traumám. V tejto praktike sa stále pokračuje.

Lekárska historička Ulrike Klöppelová z berlínskej Humboldtovej univerzity poukazuje na skutočnosť, že otázka by však mala stáť inak: "Majú intersexuáli, ktorí neboli preoperovaní, horšie životné skúsenosti?" Klöppelová verí, že by sa pozornosť mala sústrediť na to, čo by oni sami pokladali za užitočné vo svojom živote: "To by bolo vedecké," vyhlásila.

Tiež Diana Hartmannová je presvedčená, že kľúčové je väčšie množstvo informácií - nie kvôli liečbe, ale preto, aby otvorili samu problematiku pohlavia, sexuality a intersexuality. Skoro každý, verí Hartmannová, má nejaký problém so svojím vzhľadom alebo sexualitou. Aj preto má osobne značné výhrady k zavedeniu "tretieho pohlavia", pretože to by podľa nej viedlo len k ešte väčšej izolácii intersexuálnych osôb. "Kto patrí k tretiemu pohlaviu? A kto k prvému alebo druhému?" pýta sa.

V súčasnosti podľa nemeckého zákona musia byť základné údaje o dieťati vrátane pohlavia - chlapec alebo dievča - zaregistrované počas týždňa od narodenia. Vo výnimočných prípadoch môže byť táto lehota predĺžená, ale nie až do doby, keď dieťa dosiahne pubertu. Z tohto dôvodu mnohí presadzujú zavedenie tretej kolónky . Ale čo by v nej malo stáť?

Klöppelová by bola za, aby sa označovanie pohlavia zrušilo úplne, alebo aspoň odložilo do doby, kedy môže každý sám za seba rozhodnúť, kým chce vlastne byť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu