Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dedina v Karibiku desí aj prírodu: Matky rodia dievčatká, ktoré sa menia na chlapcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

SALINAS - Na prvý pohľad pôsobí malá dedina Salinas v provincii Barahona v juhozápadnej časti Dominikánskej republiky, ako mnoho iných karibských zákutí. Domorodci sú priateľskí, v okolí sa nachádza množstvo piesočných pláží a slnko svieti takmer neustále. Je tu však jedna zvláštnosť, ktorá ju odlišuje od zvyšku sveta. V tejto obci totiž spolunažívajú tri pohlavia.

Spoveď najúspešnejšieho prostitúta (21): Hermafrodit, ktorý zarába viac ako premiér!

V puberte jedno z 90 detí prejde prirodzenou transformáciou z dievčaťa na chlapca. Miestni ich označujú ako "guevedoces" a v lekárskej terminológii ide o pseudohermafroditov.

"Spomínam si, ako som nosil červené šaty," povedal Johnny, ktorého kedysi volali Felicita a nemal penis.

"Narodil som sa doma, nie v nemocnici. Nevedeli, čo za pohlavie som. Išiel som do školy a mal som sukňu. Nikdy sa mi nepáčilo obliekať sa ako dievča  Keď mi kúpili hračky pre dievčatá, nikdy som sa s nimi nechcel hrať. Všetko, čo som chcel, bolo hrať sa s chlapcami," uviedol Johnny pre televíziu BBC.

O guevedoces sa ľudia viac dozvedeli vďaka endokrinologičke Julianne Imperatovej z Cornell University, ktorá v roku 1970 pricestovala do regiónu, aby preskúmala zvesti, že sa tu dievčatá menia na chlapcov.

Po štyroch desaťročiach už lekári vedia, že ide o vzácnu genetickú poruchu, ktorú spôsobuje chýbajúci enzým. Ten zabraňuje produkcii mužského pohlavného hormónu v maternici a vytvára to, čo vyzerá pri narodení ako dievčatko. Ale len do puberty, kedy takýmto deťom narastie penis a vystúpia semenníky.

Viac o téme: SalinasPseudohermafrodit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu