Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozrite sa na to: Geniálny šimpanz sa správa ako človek!

Kanzi miluje oheň a kempovanie
Kanzi miluje oheň a kempovanie (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Šimpanzí samec Kanzi, ktorého má v opatere svetová odborníčka na správanie a jazyk opíc Sue Savage-Rumbaughová, dokáže neuveriteľné veci. Sám nazbiera drevo, vetvičky rozláme na kusy a poukladá ich do malej hranice. Potom opatrne škrtne zapaľovačom a zapáli oheň. Vďaka panvici na rošte si o chvíľu pochutnáva na opekanej zelenine či hamburgeri. Napodobnenie človeka je takmer dokonalé.

Kanzi je 31-ročný šimpanz druhu bonobo a Sue Savage-Rumbaughová sa mu spolu s ďalšími siedmimi šimpanzmi už niekoľko rokov venuje, učí ich a pritom skúma ich správanie a konanie.

Kanzi miluje zakladanie ohňa. "To, že je ohňom tak fascinovaný, ukazuje na jeho hlbokú inteligenciu," hovorí doktorka. "Zakladá oheň, pretože chce. Keď bol mladší, snáď stokrát videl film Boj o oheň, ktorý rozpráva o prehistorickom človeku a jeho snahe o zapálenie a udržanie ohňa," dodáva.

"Rovnako tak mu doslova učarovalo kempovanie a pripravovanie jedla na ohni voľne v prírode. Mal toľko odvahy, že sa pripojil k ľuďom a kopíroval všetky ich úkony. Keď mal päť rokov, vedel urobiť malé kôpky suchých vetvičiek a kostí," líči Kanziho zdokonaľovanie v typicky ľudskej činnosti expertka.

Kanzi je najbystrejší zo všetkých šimpanzov v jeho tlupe. Pomocou špeciálnej klávesnice sa naučil "povedať" okolo 500 slov a rozumie asi 3000 hovoreným výrazom.

Šimpanzy bonobo sú jedným z najohrozenejším živočíšnych druhov. Ich populácia, žijúca vo voľnej prírode, dosahuje maximálne 50 000 jedincov. S človekom majú spoločných 98-99% DNA.

Šimpanz Kanzi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu