Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

10 hoaxov, ktoré nám zamotali hlavy: Rómovia nemusia platiť za lieky!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Jedným z veľmi častých nešvárov, ktorý sa na internete vyskytuje, je šírenie poplašných, nebezpečných a zbytočných reťazových správ, tzv. hoaxov. Zoznam tých najčastejších, ktoré bombardujú Čechov zostavila stránka hoax.cz. Je však pravdepodobné, že sa s nimi už stretla aj väčšina slovenských internetových užívateľov.

1. Šok v lekárni

Úryvok z hoax: "Do minulého týždňa som to netušil, ale Rómovia nemusia platiť za lieky. Bol som v lekárni kúpiť deťom kvapky na kašeľ a do nosa atď Predo mnou bola menšina, vybrali si lieky a potom vytiahli papier zo sociálky, .. . lekárnička ho potvrdila a odišli. Pýtal som sa, čo to bolo a ona mi povedala, že sú sociálne slabí, tak im štát platí lieky. "

2. Recyklované mlieko

Úryvok z hoax: "Mlieko v tetrapaku, ktoré sa nespotrebuje do konca trvanlivosti, predajca vráti spracovateľovi. Spracovateľ otvorí obal, mlieko opätovne prevarí a opäť zabalí. Môžu tak urobiť max 5 krát. Zospodu krabice je pod zlepeným záhybom číslo 12345, kde jedno z čísel chýba. Táto chýbajúca cifra udáva, koľkokrát už bolo mlieko "recyklované". Tj. 12 45 znamená, že bolo prevarené 3 krát. Tak dobrú chuť. "

3. Life is beautiful

Úryvok z hoax: "Prosím, buďte zvlášť opatrní pri používaní e-mailov ako sú Yahoo, Hotmail, AOL a ďalšie. Táto informácia prišla dnes ráno ako od Microsoft tak od Norton. Prosím, pošlite to každému, kto má prístup k internetu. Môžete dostať na prvý pohľad neškodný e-mail s prezentáciou v Power Point nazvanú "Life is beautiful". Ak ho obdržíte, za žiadnu cenu prezentáciu NEOTVÁRAJTE a okamžite ju vymažte. Pokiaľ ju otvoríte, na vašej obrazovke sa ukáže správa "It is too late now, your life is no longer beautiful. "Následne stratíte VŠETKO vo vašom PC a osoba, ktorá vám toto zaslala, získa prístup k vášmu menu, emailu a heslu."

4. Microsoft rozdáva peniaze

Úryvok z hoax: "Prosim Vas, neberte to na ľahkú vahu. Bill Gates sa rozhodol podeliť sa o svoje bohatstvo. Ak toto budete ignorovať, neskôr Vas to moze mrzieť. Microsoft a AOL sú teraz najväčšie internetové spolocnosti a aby sa uistili, ze Internet explorer zostáva najrozšírenejším programom, rozbehli e-mailovy beta test. Ak prepošlete tento mail svojim priateľom, Microsoft to zisti (ak ste užívateľom Microsoft Windows) do dvoch tyzdnov. Za kazdeho cloveka, ktoremu tento mail preposlete, Vam Microsoft zaplatí $ 245, za kazdeho cloveka, ktoremu to poslete a on tak isto, Vam Microsoft zaplatí ďalších $ 243, a za kazdeho tretieho cloveka, ktory túto správu obdrží, vám zaplatí $ 241."

5. Pangasius - je to k jedlu?

Úryvok z hoax: "Máte radi ryby .............? Pangasius je chuťovo veľmi dobrá ryba, len je potrebné brať na zreteľ v akých podmienkach chov prebieha, ako každá sumcovitá ryba trpí tzv kožovcom, kožným parazitom, ktorý spôsobuje v prvom roku veľké straty, pretože sa v odchovnom prostredí pristupuje ku kúpeľom v malachitovej zeleni, ktorá je silne karcinogénna. Do niektorých európskych krajín je zákaz dovozu z týchto chovov, tak sa to rieši cez tretie krajiny. Každý by mal toto riziko zvážiť, naše ryby sú kvalitné a dobré. "

6. FACEBOOK - neprijímajte žiadosť o priateľstvo ...

Úryvok z hoax: "PROSIM O POZORNOSŤ VŠETKY MAMINY a DIEVČATÁ !!!!!! JE MEDZI NAMI ÚCHYLÁK JEHO FACEBOOK JE P **** U **** ZM **** A OBŤAŽUJE MALÉ DIEVČATÁ A SLEČNY!!! VITIPOVAL SI PÁR ĽUDÍ DOSPELÝCH! POSLAL ŽIADOSŤ O PRIATEĽSTVO A U ICH PRIATEĽOV POTOM VYBRAL DIEVČATKÁ A SLEČNY A OSLOVIL ICH. NECHAJTE HO ZABLOKOVAT A PROSÍM O ZDIEĽANIE! KAMARÁTKY DCÉRKY SA TEN HAJZEL PÝTAL KAM CHODIA DO ŠKOLY!! VŠETKO MÁ UŽ POLÍCIA ČR "

7. Margarín a zdravotné riziko (Rama s NAMA)

Úryvok z hoax: "Margarín bol pôvodne vyrobený ako krmivo, po ktorom mali rýchlo priberať moriaky. Tie ale namiesto toho zabíjal. Avšak ľudia, ktorí predtým vložili do výskumu všetky svoje peniaze, chceli aby sa im vrátili, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, čo urobiť, aby ich dostali späť. Pôvodne to bola biela hmota bez chuti a zápachu, takže do nej pridali žlté farbivo a umelú príchuť, a začali to ľuďom predávať namiesto masla."

8. Slovenčina - najťažší jazyk na svete

Úryvok z hoax: "27. septembra sa v Paríži konalo konzorcium jazykovedcov z celého sveta. Po ôsmich rokoch bádania, skúmania a študovania vydali rubriku desiatich najťažších a najľahších jazykov na tejto planéte. Do úvahy sa bral vývoj jazyka, úprava pravopisu, štýl písma, znaky, reč, história jazyka a gramatika jazyka. ... Najťažším jazykom akým sa hovorí na tejto planéte je slovenčina. A to pre jeho gramatické štruktúry a "mobilitu slov a slovných spojení". Ako jediný jazyk sveta má slovenčina 7 pádov. (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Inštrumentál a Vokatív), ďalej vybrané slová, a hlavne mäkké a tvrdé "i, y", skloňovanie prídavných mien a slovies, v podstate sa v slovenskom jazyku skloňujú takmer všetky slová. "

9. V núdzi zadaj PIN opačne

Úryvok z hoax: "Oficiálne z banky: Akonáhle sa ocitnete v situácii a musíte pod nátlakom vybrať peniaze z bankového automatu na požiadanie / prinútenie násilníkom, zadajte svoj PIN opačne: to je od konca - napr ak máte 1234, tak zadáte 4321, automat vám peniaze napriek tomu vydá, ale tiež súčasne privolá políciu, ktorá vám príde na pomoc. Táto správa bola pred nedávnom vysielaná v TV, pretože málo ľudí využívalo túto skutočnosť, pretože o tom nevedeli. Prepošlite toto čo najviac ľuďom. "

10. Banánová kaša od Nestlé

Úryvok z hoax: "Rodičia pozor! Firma NESTLÉ prosí každého, aby vrátil naspäť banánovú kašu s dátumom spotreby 2012, lebo sa v nej našli úlomky skla! Čiarový kód výrobku je: 7613033089 73. Prosím, zdieľaj v zaujme bezpečia bábätiek, aj ked nie si rodič. Prosím, pomôž a poštuj-mozes zachrániť jedno z bábätiek !!!!!!"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu