Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zlodeji rozdávajú kľúčenky, aby vás okradli: Šíri sa poplašná správa!

(Zdroj: Zoombak)

BRATISLAVA – Planý poplach! Kľúčenky, ktoré majú rozdávať kriminálne skupiny na benzínových pumpách sú podfuk. Takéto kľúčenky nedokážu sledovať pozíciu, ide len o nepodloženú poplašnú správu.

Po internete sa začali šíriť správy o kriminálnych skupinách, ktoré mali na benzínových čerpadlách rozdávať motoristom kľúčenky, ktoré dokážu zaznamenať pozíciu. Nejde však o kľúčenku, ktorá vám zapípa, keď ju neviete nájsť. Cieľom organizovaných skupín, ktoré tieto prívesky na kľúče zadarmo rozdávajú je vypátrať adresy osôb. Prívesky vraj vyzerajú lákavo a preto si ich ľudia bez váhania vezmú domov.

Upozornenie na takéto prípady sa nezadržateľnou rýchlosťou začali šíriť po internete. Mala ich vydať jedna z poisťovní. Podľa medializovaných informácií je však ide len o hoax, teda nepodloženú poplašnú správu. Portál automoto.sk píše, že oslovené poisťovne Alianz-Sp, Generali a AXA vydanie takéhoto upozornenia popreli. Polícia už celú situáciu preveruje. Celé sa to zdá ako nejaký zlý vtip, preverujeme, či niekto nepodal v tejto súvislosti trestné oznámenie,“ napísal nám František Peczár, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru.

Kľúčenky s GPS systémom sú navyše technicky len veľmi ťažko zrealizovateľné. Matej Švantner z portálu Živé.sk hovorí, že ak by mal GPS prívesok vysielať svoju lokalitu, musel by mať aj vysielací modul. V závislosti od použitej frekvencie a umiestnenia kľúčenky by sa jeho dosah pohyboval len v stovkách metrov. V prípade integrácie GPRS modulu so SIM kartou by teoretické sledovanie bolo možné, no tam sa už nedá hovoriť o kľúčenke.

Bežne predávané trackery majú rozmer približne 50 × 60 × 20 milimetrov a ich hmotnosť nie je pre integrovanú batériu práve najnižšia. Okrem toho by sa rýchlo vybili. Navyše tieto zariadenia stoja od 50 eur vyššie, čo je príliš veľa, aby ich ktosi zadarmo rozdával na benzínových čerpadlách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu