Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Krajiny s NAJ povesťou: Slovensko v rebríčku nie je, Irak áno!

Budova kanadského parlamentu v Ottawe
Budova kanadského parlamentu v Ottawe (Zdroj: wikipedia/Arctic.gnome)

MONTREAL - Najlepšej povesti z 50 krajín sveta sa medzi obyvateľmi planéty vlani tešila Kanada. Na svojej internetovej stránke to tento týždeň uviedol newyorský ústav Reputation Institut. Dospel k tomu opýtaním sa 42-tisíc ľudí, ktorí mali jednotlivé krajiny ohodnotiť podľa toho, akú úctu, dôveru, obdiv a kladný vzťah k nim cítia.

Jedným zo 16 hľadísk bodovania bola tiež kvalita života, bezpečnosť a ochrana životného prostredia. Slovensko v tabuľke nefiguruje. Z jeho najbližších susedov je v nej Nemecko (na 11. mieste) a Poľsko (na 26. mieste).

Na druhom mieste za Kanadou skončilo Švédsko, za ním potom Austrália, Švajčiarsko a Nový Zéland. Japonsko je na mieste 12. a Francúzsko až na 18.

Ďalšími kritériami bola spoľahlivosť demokratickej vlády, HDP na hlavu, aktívny spôsob života občanov, politický systém a neutralita voči medzinárodným politickým vplyvom.

Pre mnoho opýtaných bolo dôležité, ako bezpečne je v daných krajinách. Táto charakteristika zrejme prispela k tomu, že Pakistan, Irán a Irak sa ocitli na konci rebríčka. V jeho strede skončili USA (23. miesto) a až v poslednej tretine je Čína (43. miesto).

Najväčší prepad oproti rovnakej štúdii z roku 2009 zaznamenalo Mexiko. Spadlo z 24. na 35. miesto. Vzhľadom k ekonomickým problémom si pohoršili aj Grécko, Írsko a Španielsko. Naopak zo 16. na 11. miesto sa vďaka solídnej ekonomike posunulo Nemecko.

Štúdia krajiny zoradila aj v niekoľkých jednotlivých kritériách. Z hľadiska kvalitnej vlády je Kanada až na 4. mieste za Švajčiarskom, Švédskom a Nórskom. USA v prvej desiatke nie sú vôbec. V kategórii porovnávajúcej krajiny podľa vyspelosti ekonomík je v prvej trojici Japonsko, Nemecko a Švédsko, Kanada je až šiesta pred USA.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu