Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chcete najšťastnejšie povolanie sveta? Staňte sa kňazom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Premýšľali ste niekedy o tom, aké je najšťastnejšie povolanie na svete, teda také, ktoré dáva človeku najväčšiu mieru spokojnosti a pocitu naplnenia z vlastnej práce? Na túto otázku sa pokúsil odpovedať prieskum Národná organizácia pre výskum Chicagskej univerzity, ktorého výsledky zverejnil časopis Forbes a rovno ich porovnal s predchádzajúcim prieskumom, ktorý sa zameral na najviac nenávidené povolania.

Z oboch prieskumov vyplýva, že kým v prvej skupine dominujú profesie tvorivé alebo tie, ktoré pomáhajú ľuďom, v druhej skupine profesií, ktoré ich vykonávatelia najviac nenávidia, nie sú - ako by sa dalo očakávať - ​​upratovačky alebo obsluha toaliet, ale prevažne vysoko spoločensky postavené a štedro platené povolania. V nich zvyčajne najviac vadí zošnurovaná hierarchia a malý priestor pre rozvoj.

DESAŤ NAJŠŤASTNEJŠÍCH POVOLANÍ:

1. Duchovný: Tí najmenej spútaní svetskými márnosťami uvádzajú, že sú najspokojnejší zo všetkých.

2. Hasiči: 80 percent hasičov je "veľmi spokojných" so svojou prácou, ktorá zahŕňa pomáhanie ľuďom.

3. Fyzioterapeuti: Sociálna interakcia a pomáhanie ľuďom zrejme z tejto práce robí jednu z najšťastnejších.

4. Autori: Pre väčšinu autorov je honorár smiešne malý alebo nulový, ale voľnosť písať to, čo nosí vo vlastnej mysli, zjavne vedie ku šťastiu.

5. Špeciálni pedagógovia: Ak vám nezáleží na peniazoch, potom stať sa učiteľom v špeciálnom školstve môže byť šťastnou profesiou.

6. Učitelia: Vo veľkej väčšine uvádzajú, že sú vo svojej práci spokojní napriek problémom s financiami a stavom učební. Táto profesia naďalej priťahuje mladých idealistov, hoci 50 percent nových učiteľov v USA svoje povolanie opúšťa v prvých piatich rokoch.

7. Umelci: Sochári a maliari hlásia vysoký stupeň uspokojenia napriek veľkým problémom, ako sa týmto povolaním uživiť.

8. Psychológovia: Možno nie sú vždy schopní vyriešiť problémy druhých ľudí, ale tie svoje, zdá sa, vyriešili.

9. Finanční poradcovia a predajcovia finančných produktov: 65 percent z nich hlási spokojnosť s vlastnou prácou. Čo by tiež mali, pretože platy za ňu sú veľmi slušné a samotné povolanie sa obvykle prevádzkuje v príjemnom kancelárskom prostredí.

10. Obsluha strojov: Manipulácia s veľkými hračkami, ako sú buldozéry, nakladače, žeriavy, bagre, čerpadlami či kompresormi, môže byť zábava.

DESAŤ NAJNENÁVIDENEJŠÍCH POVOLANÍ

1. Riaditeľ IT: Ako hlavný dôvod nespokojnosti uvádzajú "uprednostňovanie, bratríčkovanie a nedostatok rešpektu k zamestnancom".

2. Riaditeľ predaja a marketingu: Najčastejšie sa sťažujú na "nedostatok vedenia zhora a nulový priestor pre rast".

3. Produktový manažér: Najväčším problémom pre nich je obmedzený kariérny rast a nudná práca.

4. Vyšší webový vývojár: Vysoký stupeň nespokojnosti plynie z neschopnosti zamestnancov zrozumiteľne komunikovať a chápať technológiu.

5. Technický odborník: Napriek všetkým odbornostiam a skúsenostiam je s nimi vraj zaobchádzané s citeľne nízkym rešpektom a ich závery neberie vyššie vedenie vážne.

6. Elektronickí technici: Tu je zoznam smútkov veľmi dlhý a siaha od príliš malej kontroly nad výsledkom, cez žiadne ozajstné možnosti pre rast až po všeobecnú nenávisť medzi kolegami.

7. Právny koncipient: Táto profesia patrí medzi najžiadanejšie v právnom svete; predsa úradníci hlásia vysoký stupeň nespokojnosti kvôli dlhej, úmornej pracovnej dobe aj skutočnosti, že sú úradníci často vydaní napospas rozmarom vrtošivých vyššie postavených osobností.

8. Analytik technickej podpory: Títo ľudia pomáhajú iným s problémami ich počítačov. To zvyčajne vyžaduje pokojnú komunikáciu s panikáriacim zákazníkom, často najrv cez telefón, a potom osobnou návštevou len preto, aby na mieste zistili, že dotyčný proste nezapol tlačiareň. A to všetko v podstate kedykoľvek vrátane víkendov či dovoleniek.

9. Operátori počítačom naprogramovaných strojov: Pre tých, ktorí si pod tým nedokážu nič predstaviť - to sú tí, ktorí stláčajú gombíky, vďaka ktorým hladko beží bez ďalšieho prispenia ľudskej ruky napríklad sústruh alebo mlyn. Avšak okrem onoho stláčania gombíkov a údržby stroja nerobia nič iné, a pretože je to úzko špecializovaná práca, žiadny priestor pre pokrok alebo rozvoj tu nie je.

10. Marketingový manažér: Ako hlavný dôvod nespokojnosti obvykle uvádzajú nedostatok vedenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu