Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci odhalili zatiaľ najväčšie množstvo vody vo vesmíre

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americkí vedci z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) odhalili dosiaľ najväčšie a najvzdialenejšie množstvo vody vo vesmíre. O objave zoskupenia vody, ktoré je 140 bilionkrát väčšie než všetka voda na planéte Zem, dnes informovala agentúra DPA. Voda vo forme pary obklopuje kvazar, vesmírny objekt s vysokou alebo kolísavou svietivosťou, ktorého základnou časťou je pravdepodobne supermasívna čierna diera.

Vedcom sa podarilo útvar nájsť v piatok vo vzdialenosti 12 miliárd svetelných rokov, pričom jeden svetelný rok predstavuje vzdialenosť asi 10 biliónov kilometrov, ktorú svetlo prekoná.

"Jedná sa o nový dôkaz, že voda sa nachádza všade vo vesmíre, dokonca už aj v skorších dobách to tak bolo," uviedol Matt Bradford, vedec podieľajúci sa na objave. "Okolie tohto kvazaru je preto absolútne jedinečné, pretože vytvára tak obrovskú masu vody," vysvetlil.

Astronómovia očakávali existenciu vodnej pary aj vo vzdialenejších častiach vesmíru. Vo väčšej vzdialenosti sa im však nepodarilo získať taký dôkaz. Ako pripomína agentúra DPA, para sa nachádza aj na Mliečnej dráhe, ale v menšom množstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu