Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Éra raketoplánov sa skončila, Atlantis naposledy pristál

Atlantis pristáva na Zem
Atlantis pristáva na Zem

BRATISLAVA - Raketoplán Atlantis dnes o 11:56 SELČ pristál v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride, čím ukončil svoju záverečnú, v poradí 33. misiu. Išlo zároveň o 135. let amerických raketoplánov, ktorý uzavrel 30 rokov trvajúci program Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

 Raketoplán Atlantis zostane aj naďalej v Kennedyho vesmírnom stredisku, kde bude vystavený v časti pre turistov.

Atlantis vyštartoval na svoju záverečnú misiu s označením STS-135 v piatok 8. júla o 17:26 SELČ, s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS) sa spojil o dva dni neskôr. Na palube raketoplánu sa nachádzala štvorčlenná posádka v zložení Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandra Magnus a Rex Walheim. Ich hlavnou úlohou bolo dopraviť na ISS viacúčelový logistický modul MPLM Raffaello, v ktorom sa nachádzali náhradné diely a zásoby pre stanicu na jeden rok. V tom istom module z ISS dopravili náklad určený pre návrat na Zem. Misia STS-135 mala pôvodne trvať 12 dní, predstavitelia NASA ju však o jeden deň predĺžili.

Počas misie sa uskutočnil aj jeden výstup do otvoreného vesmíru, ktorý absolvovali Ronald Garan Jr. a Michael Fossum z dlhodobej posádky ISS. Počas neho premiestnili pokazenú amoniakovú pumpu zo stanice do nákladného priestoru raketoplánu, odkiaľ zas preniesli zariadenie Robotic Refueling Mission (RRM) na plošinu ESP-2 na ISS. Atlantis sa od ISS odpojil 19. júla.

Na programe amerických raketoplánov sa od 12. apríla 1981 zúčastnilo celkovo 355 astronautov. Pätica raketoplánov - Discovery, Columbia, Challenger, Atlantis a Endeavour nalietala spolu viac ako 870 miliónov kilometrov. Predstavitelia NASA sa teraz budú musieť spoliehať len na partnerov z Európy, Japonska a Ruska, predovšetkým na Sojuz. Ten je však schopný transportovať do vesmíru len trojčlennú posádku, kým americké raketoplány mohli letieť so siedmimi osobami na palube.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu