Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

EÚ: Situácia na letiskách je neprijateľná

Cestujúci nocujú na letiskách Zobraziť galériu (7)
Cestujúci nocujú na letiskách (Zdroj: SITA)

BERLÍN/ BRUSEL/ LONDÝN - Zimné počasie a sneh ďalej sťažujú dopravu v mnohých európskych krajinách. Obmedzenie prevádzky pokračuje aj dnes na dôležitých letiskách vo Frankfurte nad Mohanom, v Londýne a v Paríži. Letiská v krajinách nezasiahnutých snehom sú potom postihnuté tým, že do týchto destinácií musia rušiť spoje.

Európska komisia kritizovala letiská, že sa nedostatočne pripravili a šetrili na investíciách. Naproti tomu železnice už v Európe fungujú normálne. Oznámili to tlačové agentúry.

Komisár Európskej únie pre dopravu Siim Kallas kritizoval rozsah výluk v prevádzke hlavných letísk. Vytkol ich prevádzkovateľom, že sa na zimu riadne nepripravili a nemajú plány pre núdzové situácie.

"Táto situácia je neprijateľná a nesmie sa už opakovať," vyhlásil Kallas v Bruseli. "Letiská musia serióznejšie pristupovať k príprave na zimu. Lepšia príprava nie je žiadny nepovinný nadštandard, ale musí byť vopred naplánovaná, vrátane potrebných investícií, ako to robia letiská na severe Európy," dodal komisár podľa agentúry AP. "Uplynulé roky ukázali, že zimy bohaté na sneh nie sú už ani v západnej Európe nič mimoriadne," dodal.

Hovorkyňa EK Helen Kearnsová podľa agentúry APA upresnila, že komisia si chce predstaviteľov letísk pozvať na pohovory. Naznačila, že letecké spoločnosti možno budú môcť súdne vymáhať od prevádzkovateľov letísk náhradu ušlého zisku. Právne detaily sa ešte upresňujú, dodala.

Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom bola ráno kvôli ďalšiemu snehu pozastavená prevádzka na štyri hodiny. Letisko zrušilo vyše 300 letov z 1300 plánovaných. Popri cestujúcich sa však na tejto vzdušnej križovatke hromadí aj množstvo leteckej balíkovej pošty, ktorého je pred Vianocami vždy veľa. Frankfurtské letisko preto dočasne prestalo prijímať balíkovú poštu.

Železničná doprava je zatiaľ v Nemecku plynulá, niektoré vlaky majú nanajvýš meškanie. Vzhľadom na situáciu na letiskách rastie o železnice záujem. "Vlaky sú dobre naplnené, aj keď ešte nie na hranici kapacity," povedal DPA hovorca železníc. "Expresy ICE majú ale naďalej rýchlostný limit 100 kilometrov za hodinu," dodal.

Ťažkosti so snehom zvyšujú nervozitu medzi ľuďmi. Denník Bild napísal, že v obci Schnellenbach na západe Nemecka vypukla medzi dvoma susedmi vo veku 45 a 49 rokov prudká hádka o to, kto je na rade s odpratávaním snehu na spoločnej cestičke k ich domom. Mladší muž potom pri fyzickom konflikte udrel hrablami na sneh staršieho suseda tak nešťastne, že ten na mieste zomrel.

Obmedzenú prevádzku dnes má už štvrtý deň po sebe londýnske letisko Heathrow, aj dnes muselo zrušiť tretinu plánovaných letov. Na letisku naďalej nocujú stovky uviaznutých cestujúcich na prikrývkach a matracoch, niektorí tu strávili už tretiu noc. Objavujú sa sťažnosti na nedostatočnú starostlivosť o ne a na zlé informácie leteckých spoločností. Ďalšie londýnske letisko Gatwick funguje s prestávkami. Vzhľadom na situáciu sa mnoho ľudí pokúša opustiť Britániu inými cestami, trajektom cez La Manche prudko narástol počet cestujúcich idúcich bez auta, uvádza DPA.

Viedenské letisko Schwechat síce nemá momentálne problémy s počasím, napriek tomu na ňom uviazli stovky cestujúcich. Kvôli obmedzeniam na cieľových letiskách im totiž boli znížené lety. "V súčasnosti tu máme asi 500 takých stroskotancov," povedal agentúre APA hovorca aerolínií AUA.

Najmenej deväť letov zrušilo kvôli komplikáciám inde v Európe od dnešného rána aj letisko v Prahe-Ruzyni. Podľa tlačovej hovorkyne letiska Michaely Lagronové sa očakáva podobný vývoj ako v pondelok, keď ruzyňské letisko zrušilo 29 letov. Bol zrušený plánovaný let spoločnosti British Airways do Londýna, lebo lietadlo z Británie nedorazilo už v pondelok. Na letisku v Prahe je však prevádzka plynulá, zatiaľ nedochádza k žiadnym oneskoreniam.

Francúzsko-holandské aerolinky Air France-KLM prídu kvôli sneženiu a následným komplikáciám v leteckej doprave o 15 až 20 miliónov eur. Vo vysielaní rozhlasovej stanice BFM to dnes povedal šéf aeroliniek. Len na najväčšom parížskom letisku Roissy-Charles de Gaulle uviazlo v týchto dňoch cez 3000 cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu