Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákovi, ktorého v Belfaste zrazilo auto, vyplatia milión

Najvyšší súd v Belfaste, ktorý rozhodol o odškodnení Rybanského
Najvyšší súd v Belfaste, ktorý rozhodol o odškodnení Rybanského

LONDÝN - Slovenský novinár, ktorého neďaleko severoírskeho Belfastu zrazilo auto, dosiahol po takmer šiestich rokoch odškodné vo výške viac ako milión libier. Milan Rybanský (34) utrpel pri nehode vážne zranenia hlavy, pre ktoré nie je schopný chodiť ani hovoriť.

Jeho právni zástupcovia docielili v rámci urovnania sporu vyplatenie 1,125 milióna libier (1,292 milióna eur), čo najnovšie potvrdil Najvyšší belfastský súd. Informovali o tom v stredu britské a írske médiá.

K nehode došlo v decembri 2004 v meste Newtownabbey, kde Slovák prechádzal cez cestu. Podľa svedka údajne v tom čase práve písal esemesku. Sumu odškodného preto znížili pre jeho podiel na nehode.

Vzhľadom na vážnosť zranení je M. Rybanský pripútaný na invalidný vozík a schopný len na obmedzený pohyb rúk. Novinár, ktorý bol redaktorom zahraničného oddelenia denníka Národná obroda, sa do Belfastu presťahoval šesť týždňov pred nešťastím.

Z Británie ho po nehode priviezli do nemocnice do Nových Zámkov, neskôr sa dostal domov do Partizánskeho, pričom jeho zdravotný stav si vyžadoval stálu 24-hodinovú starostlivosť. Aby sa oňho mohli jeho rodičia starať, museli predať dom a odísť z práce. V jeho zastúpení vzniesli nárok na odškodné voči poisťovniam nepozorného motoristu, ktorý vozidlo riadil.

Druhá strana najprv žalobu spochybňovala s tým, že M. Rybanský mal vinu na nehode, keďže v danom čase používal mobil. Napokon však došlo k dohode o spoluzodpovednosti, pretože bolo uznané, že vodič ho mal na ceste vidieť.

Britský právny zástupca, ktorý v rámci prípadu Slovensko navštívil, označil riešenie sporu za veľmi uspokojivé. Rodine novinára to podľa neho umožní zakúpenie vhodného auta na jeho prepravu a vhodného domu, keďže potrebuje celodennú opateru na získanie určitej kvality života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu