Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA zažilo najväčšiu kalamitu za posledných 90 rokov

Stromy nevydržali nápor snehu. Zobraziť galériu (7)
Stromy nevydržali nápor snehu. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Snehová kalamita cez víkend ochromila pobrežie USA južne od New Yorku, ktoré počas soboty zažilo najväčšiu snehovú nádielku za posledných 90 rokov.

V Marylande namerali až 91 centimetrov nového snehu. Živel si vyžiadal najmenej dvoch mŕtvych a desiatky zranených. Silne skomplikoval dopravu a prerušil dodávky elektriny pre desaťtisíce domácností. Hlásené sú aj značné materiálne škody, najmä na budovách a vozidlách.

Štáty Virgínia a Delaware už v piatok kvôli snehovej búrke vyhlásili stav ohrozenia a v štáte Maryland oznámilo deväť okresov kvôli snehu kalamitný stav.

Počas dneška búrka začala slabnúť a presúvať sa na východ nad šíre more.

V trojuholníku medzi mestami Washington, Baltimore a Filadelfia bola v sobotu prerušená letecká a železničná doprava. Dopravnú situáciu komplikovali aj vyvrátené stromy na uliciach a cestách, ktoré nevydržali nápor snehu.

Určité obmedzenia v doprave potrvajú podľa agentúry DPA pravdepodobne najmenej do stredy budúceho týždňa. Od utorka sa má navyše podľa meteorológov počasie opäť zhoršiť.

Snehová kalamita si na konto pripísala aj stovky dopravných nehôd, obete na životoch sú však hlásené len dve.

Bezmála pol milióna ľudí bolo bez elektrického prúdu, keď padajúce stromy popretŕhali diaľkové vedenie. Najviac bol zrejme postihnutý Washington, kde sa bez prúdu ocitlo viac ako stotisíc domácností. Napadlo tu 61 centimetrov nového snehu, najviac za niekoľko posledných desaťročí.

Problémy s počasím sa nevyhli ani prezidentovi Barackovi Obamovi, ktorému snehové záveje skomplikovali cestu na zhromaždenie národného výboru Demokratickej strany.

Nezvyčajne štedrá snehová nádielka však potešila deti a milovníkov zimných športov. Stovky nadšencov zorganizovali na známom washingtonskom námestí Dupont Circle guľovačku a zo schodiska k Lincolnovmu pamätníku si lyžiari urobili malú zjazdovku. "Washington celý pod snehom pôsobil dojmom surrealistického sveta disneyovských rozprávok," opísala atmosféru amerického hlavného mesta agentúra AP.

VIDEO: Snehová kalamita ochromila USA


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu