Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svet ide na pomoc Haiti, obetí môže byť pol milióna

Krajiny posielajú do Haiti záchranárske tímy Zobraziť galériu (10)
Krajiny posielajú do Haiti záchranárske tímy

PORT-AU-PRINCE - Len so silnou pomocou medzinárodného spoločenstva sa dnes haitské Port-au-Prince spamätáva z prvého šoku po utorkovom ničivom zemetrasení.

Otrasy pôdy neušetrili nikoho: prezident René Préval je momentálne bez prístrešia, zemetrasenie zničilo jeho palác. Veliteľ misie OSN Hedi Annab je nezvestný a arcibiskup Joseph Serge Miot našiel smrť v troskách svojej katedrály.

Zničené alebo poškodené sú budovy veľvyslanectiev, ruiny zostali po nemocniciach a školách. Odhady počtu usmrtených sa pohybujú medzi 50 a 500 tisíc; skutočný počet obetí ale zatiaľ nikto nepozná.

Do dvojmiliónového mesta spustošeného živlom dnes v noci SEČ začala prúdiť medzinárodná pomoc. Port-au-Prince začína pociťovať nedostatok pitnej vody, silnejú obavy z epidémií a rabovania. Pomoc záchranárov sa sústreďuje na vyhľadávanie živých, odpratávanie trosiek, obnovu komunikácií, poskytnutie prvej pomoci zraneným, ale aj na zaistenie bezpečnosti a odpratávanie mŕtvych. So zásielkou vakov na ukladanie mŕtvych tiel priletelo zo Ženevy špeciálne lietadlo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Začať mohutnú záchrannú akciu na pomoc karibskému štátu nariadil americkým ozbrojeným silám prezident Barack Obama. Na ostrov mieria americké vojnové lode, vrtuľníky a dopravné lietadlá, na ceste sú aj dve tisícky príslušníkov námornej pechoty. Obojživelnú loď Bataan vypravili k brehom Haiti so zvláštnou expedičnou jednotkou na palube, k odchodu sa pripravujú aj torpédoborec a krížnik. O vyslanie ďalších tisíc vojakov sa uvažuje.

Ministerka zahraničia Hillary Clintonová a minister obrany Robert Gates zrušili svoje zahraničné návštevy, prezident Obama uskutočnil reorganizáciu svojho dnešného programu, aby sa mohol haitskej kríze osobne venovať. Sedemdesiatčlenný záchranný a vyhľadávací tím je pripravený do Port-au-Prince vyslať kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Svetová banka sľúbila Haiti 100 miliónov dolárov a oznámila, že má v úmysle medzinárodnú finančnú pomoc koordinovať.

OSN vyčlenila na osobitný fond desať miliónov dolárov, hoci sama na Haiti zrejme stratila desiatky ľudí. Budova stabilizačnej misie v Port-au-Prince sa zrútila, nezvestných je takmer 150 ľudí, 16 mŕtvych zatiaľ identifikovali.

Z Francúzska odletel tím 65 odborníkov na rozoberanie zrútených budov, Španielsko na Haiti vyslalo tri lietadlá záchranárov, stany a prikrývky. Izrael posiela skupinu elitných armádnych lekárov a inžinierov. Z Kanady priletelo do Port-au-Prince lietadlo C-130 s moskytiérami, kuchynskými potrebami, stanmi a balíkmi základnej hygieny. Ako jeden z prvých dorazilo na Haiti lietadlo z Islandu: viac ako 30 záchranárov priviezlo desať ton vyprosťovacieho materiálu.

Írska telekomunikačná spoločnosť Digicel oznámila, že venuje päť miliónov dolárov na opravu zničenej haitskej telefónnej siete.

Okamžitú pomoc ponúkli Haiťanom aj hviezdy amerického šoubiznisu a športovci. Do zbierok prisľúbili prispieť milionárka Paris Hiltonová, televízna hviezda Oprah Winfreyová alebo herecký pár Brad Pitt a Angelina Jolie. Pomoc ponúkajú hráči hokejového klubu Florida Panthers, cyklistický fenomén a sedemnásobný víťaz Tour de France Lance Armstrong venoval na pomoc Haiti štvrť milióna dolárov.









Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu