Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Írske referendum o Lisabonskej zmluve možno zopakujú

(Zdroj: SITA)

DUBLIN - V Írsku bude možno nevyhnutné zorganizovať ďalšie referendum o reformnej zmluve EÚ. V pondelok to vyhlásil tamojší minister pre Európu Dick Roche. Írsko v júni šokovali úniu, keď 53 percent jeho občanov odmietlo Lisabonskú zmluvu v ľudovom hlasovaní.

"Musíme preskúmať všetky možné riešenia. Nemôžem vylúčiť, že v určitej fáze a za správnych okolností bude nevyhnutné ešte raz sa spýtať ľudí," povedal Roche pre denník Irish Independent. Dodal, že podľa jeho osobného názoru je nové referendum to správne riešenie. Odporcovia zmluvy odmietajú uskutočnenie druhého referenda a tvrdia, že Lisabonská zmluva je len o niečo jemnejšou verziou euroústavy, ktorú v roku 2005 odmietli v referendách Francúzi a Holanďania.

Okrem Írska neratifikovali Lisabonskú zmluvu už len Česká republika, Poľsko a Švédsko. Podmienkou platnosti zmluvy je schválenie všetkými členmi EÚ, čo by mali podľa pôvodného plánu stihnúť do 1. januára 2009. "Musíme si uvedomiť, že všetky ostatné členské krajiny - 26 suverénnych a demokratických parlamentov - pravdepodobne do konca roku zmluvu schvália. Írsko sa tak dostane do izolovanej pozície," myslí si Roche.

Komisia zriadená írskou vládou má na budúci mesiac predložiť správu a príčinách neúspechu Lisabonskej zmluvy. Ďalším postupom po odmietnutí zmluvy Írmi sa bude v októbri zaoberať summit EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu