Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty štvrtý (11. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

LONDÝN/KYJEV - Británia posiela Ukrajine rakety s dlhým doletom, potvrdil vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. Moskva už varovala, že podnikne primeranú reakciu. TASR prevzala správu z portálu televízie Sky News. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 441

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 441 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Ukrajinské ozbrojené sily začali útok neďaleko Soledaru a snažia sa obkľúčiť Bakhmut, uviedli vojnoví korešpondenti Kremľa.

20:53 Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok odsúdila vyjadrenia amerického veľvyslanca v Pretórii o tajnej dodávke zbraní a munície Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Veľvyslancove vyjadrenia podkopávajú ducha spolupráce a partnerstva medzi oboma krajinami," uviedol hovorca juhoafrického prezidenta Vincent Magwenya. Podľa jeho slov je "sklamaním", že diplomat "zaujal kontraproduktívny verejný postoj".

20:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrejme v nasledujúcich dňoch pricestuje na krátku návštevu Ríma a stretne sa s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Vo štvrtok o tom informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Dodala, že so Zelenským sa možno stretne aj pápež František. Talianska vláda tieto správy nepotvrdila.

19:33 Rusku Irinu Cybanevovú (60) vo štvrtok súd potrestal dvojročným podmienečným trestom za odkaz s "urážlivým textom", ktorý nechala na hrobe rodičov prezidenta Vladimira Putina v Petrohrade. Informovali o tom ruské nezávislé médiá, na ktoré sa odvolal portál britského denníka The Guardian.

19:17 Japonsko poskytne miliardu dolárov krajinám susediacim s Ukrajinou, aby im pomohlo pri prijímaní ukrajinských utečencov, oznámil vo štvrtok japonský minister financií Šuniči Suzuki. TASR o tom informuje podľa správy televízie CNN.

19:02 Nórsko prevzalo od Ruska rotujúce predsedníctvo v Arktickej rade (AC). Vo štvrtok to rada oznámila po svojom zasadnutí v ruskom Salecharde. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

18:07 Britský denník The Times priniesol vo štvrtok detaily o raketách Storm Shadow, ktoré Spojené kráľovstvo posiela Ukrajine, informuje TASR. Britský premiér Rishi Sunak ich prisľúbil Kyjevu počas návštevy ukrajinského prezident Volodymyra Zelenského v Británii vo februári, píše portál denníka The Guardian. Sunak zopakoval svoj sľub aj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii a vyhlásil, že Kyjev potrebuje ochranu pred "ruskými bombami a iránskymi dronmi".

17:55 Poľsko presunulo na Ukrajinu 14 stíhačiek MIG-29, uviedla Stála misia Poľska pri EÚ.

17:20 Americký veľvyslanec v Pretórii Reuben Brigety vo štvrtok obvinil Juhoafrickú republiku (JAR) z tajného poskytnutia zbraní Rusku napriek deklarovanej neutralite vo vojne na Ukrajine. Uviedli to miestne médiá, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

17:04 Ukrajina dostala na nadchádzajúci protiútok zbrane v hodnote viac ako 30 miliárd dolárov.

16:23 Pri rokovaniach o dohode o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more nastal pokrok, oznámilo vo štvrtok Turecko. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Rokovania o obilnej dohode, ktorej platnosť sa končí 18. mája, sa v utorok začali v Istanbule. Zúčastňujú sa na nich predstavitelia Turecka, Ruska, Ukrajiny a Organizácie Spojených národov. Tieto strany sa teraz dohodli na pokračovaní technických stretnutí.

16:00 Šesť ľudí utrpelo zranenia v dôsledku ruského raketového útoku na Toretsk, uviedla kancelária prezidenta Ukrajiny.

15:00 Ruský vyšetrovací výbor čoskoro zaradí predsedu a troch sudcov ICC, ktorí vydali zatykač na Putina, na zoznam hľadaných osôb.

14:05 Fínska energetická spoločnosť Fortum odpíše celú hodnotu svojich ruských aktív, kontrolu nad ktorými minulý mesiac prevzalo Rusko. To znamená odpis aktív za takmer 2 miliardy eur. Uviedla to spoločnosť vo štvrtok, keď zverejnila výsledky za 1. kvartál. Tie prekonali očakávania trhov. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:55 Vojna na Ukrajine a jej dôsledky pre globálnu ekonomiku, dlhové krízy v rozvojových krajinách a patová situácia čo sa týka štátneho dlhu USA, sú hlavnými bodmi trojdňových rokovaní ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G7 v Japonsku. TASR o tom informuje na základe správ AP, AFP a Reuters.

13:28 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po tohtotýždňovej návšteve Kyjeva povedala, že na ňu zapôsobilo eurointegračné odhodlanie Ukrajincov. Budúca veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Mathernová v tejto súvislosti uviedla, že Ukrajina nezačína svoj integračný proces "od nuly", ale nadväzuje na kroky z posledných ôsmich rokov.

13:20 Británia dodala Ukrajine rakety s dlhším doletom, tak, ako to bolo predtým avizované, informujeme o tom na základe štvrtkovej správy televízie CNN a agentúry DPA. Riadené strely dlhého doletu typu Storm Shadow by mohli potenciálne zasiahnuť ciele na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, uviedla americká spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných západných zdrojov. Britské ministerstvo obrany sa podľa nej nechcelo k otázke bezprostredne vyjadriť a odkázalo na plánované vyhlásenie v parlamente, ktoré sa očakáva v priebehu dňa.

12:47 Súd v Rusku vo štvrtok udelil spoločnosti Google pokutu tri milióny rubľov (vyše 36.000 eur) za neodstránenie videí z platformy YouTube, ktoré údajne šírili tzv. LGBT+ propagandu a nepravdivé informácie o špeciálnej vojenskej operácii, ako sa v Rusku musí označovať vojna voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:45 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojej najnovšej správe konštatuje, že Bielorusi sú v súvislosti s vojnou na Ukrajine vystavení novej vlne represií. V správe zverejnenej OBSE vo štvrtok vo Viedni sa píše, že terčom represií v Bielorusku po začatí vojny na Ukrajine - vo februári minulého roku - boli najmä tí, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s vojnou alebo deklarovali podporu ukrajinskému ľudu.

12:42: India v uplynulom fiškálnom roku desaťnásobne zvýšila dovoz ropy z Ruska. Oznámila to vo štvrtok štátom kontrolovaná banka Bank of Baroda. V roku 2021 ruská ropa tvorila v Indii iba 2 % celkového objemu dovozov suroviny. Za 12 mesiacov do konca marca 2023 podiel vzrástol na približne 20 %. Informuje o tom správa z webovej stránky britskej stanice BBC.

12:03 Vďaka neznámym hackerom bolo možné vypočuť si prejav Zelenského v mnohých ruských mestách. 

10:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina potrebuje viac času na začatie dlho očakávanej protiofenzívy proti Rusku. Okrem toho ukrajinská armáda čaká na dodanie ďalšej sľúbenej vojenskej pomoci zo Západu.

10:09 Ukrajinský dron zaútočil na zásobníky ropy v meste Klincy v ruskej Brjanskej oblasti, uviedol dnes gubernátor Alexander Bogomaz. Na mieste pracujú záchranné zložky. "V dôsledku zhozu munície bola čiastočne poškodená betónová základňa a zásobník ropných produktov," oznámil Bogomaz s tým, že útok si nevyžiadal obete na životoch.

9:42 Francúzsko vyjadrilo presvedčenie, že Čína musí zohrávať dôležitú úlohu v snahách o dosahovanie mieru a stability vo svete. Uviedla to vo štvrtok agentúra AFP, ktorá v tejto súvislosti pripomenula, že Peking sa snaží vystupovať ako mediátor pri urovnaní vojny na Ukrajine.

"Sme si vedomí dôležitosti úlohy, ktorú vo svete zastáva Čína, rovnako ako významu, ktorý môže mať pre globálny mier a stabilitu," povedala francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová na stredajšom stretnutí so svojím čínskym rezortným kolegom Čchin Kangom v Paríži.

9:27 Ruské ministerstvo obrany od začiatku tohto roka zintenzívnilo nábor väzňov pre vojnu na Ukrajine. Len v apríli rozšírilo armádne rady o10-tisíc trestancov, uviedlo dnes vo svojej pravidelnej zvodke britské ministerstvo obrany.

9:24 Ukrajinské sily v posledných dňoch vykonali pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili, píše v hodnotení situácie na fronte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský generálny štáb dnes ráno uviedol, že pri tomto východoukrajinskom meste spolu s Marjinkou stále zúria najtvrdšie boje, Rusko podľa neho však pri svojich útočných operáciách neuspelo.

9:07 Zelenskij vytvára ďalšie dve vojenské správy v Chersonskej oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj vytvoril 10. mája v Chersonskej oblasti vojenskú správu obce Vynohradove a vojenskú správu mesta Skadovsk. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:27 Spojené štáty po prvý raz previedli milióny dolárov zhabané ruskému oligarchovi na financovanie obnovy Ukrajiny, oznámilo v stredu americké ministerstvo spravodlivosti. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

8:20 Protikorupčný fond našiel v Česku nehnuteľnosť, v ktorej žijú príbuzní šéfa hlavného ruského výrobcu riadených striel. Rodina Borisa Obnosova, generálneho riaditeľa korporácie Taktické rakety Borisa Obnosova, vlastní podľa vyšetrovania tímu Alexeja Navaľného luxusné nehnuteľnosti v Česku v hodnote viac ako 7 miliónov eur.

7:31 V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, údajne opäť došlo k dronovým útokom. Uviedol to v stredu na platforme Telegram gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov, informuje o tom správa stanice CNN.

6:31 Populárna americká hudobná skupina Imagine Dragons zverejnila nový videoklip k piesni Crushed, ktorý bol natočený na frontovej línii na Ukrajine, napísal list The Kyiv Independent. V klipe vystupuje mladý Ukrajinec Saša, ktorý prežil ostreľovanie svojho mesta, prišiel ale o všetko.

6:29 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnos, ktorým v roku 2023 povoláva záložníkov ruskej armády na vojenský výcvik. Informuje o tom správa z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dokumenty zverejnené na webovej stránke ruskej vlády. Výcvik záloh ruských ozbrojených síl sa uskutočňuje každoročne.

6:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom nočnom prejave Západ opakovane požiadal o dodanie stíhačiek. Informuje o tom správa stanice Sky News. Ukrajine dosiaľ dodali sovietske stíhačky MiG-29 len Slovensko a Poľsko. Zelenskyj pritom žiada Západ o dodanie stíhačiek celé mesiace, pripomína Sky New.

Ak budem prezidentom, túto vojnu urovnám za jeden deň, za 24 hodín, tvrdí Trump

Trump zmienenými slovami reagoval na otázku republikánskej voličky, ktorá sa ho spýtala, či podporuje vojenskú pomoc USA voči Ukrajine a tiež, ako by riešil hrozbu, ktorú predstavuje ruský prezident Vladimir Putin. "Ak budem prezidentom, túto vojnu urovnám za jeden deň, za 24 hodín," vyslovil Trump. Dodal, že by sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tiež s Putinom. "Obaja majú slabé aj silné stránky a do 24 hodín bude táto vojna vyriešená. Skončí, bude absolútne po nej," dodal.

Exprezident USA zároveň nechcel povedať, či si želá, aby vojnu vyhralo Rusko alebo Ukrajina. "Neuvažujem v zmysle víťazstva a prehry. Rozmýšľam v zmysle, aby sa to urovnalo, aby sme prestali zabíjať všetkých tých ľudí," povedal. Na opakovanú otázku moderátorky relácie CNN dodal, že si želá, aby "všetci prestali zomierať".

"Chcem, aby Rusi aj Ukrajinci prestali zomierať," uviedol ďalej. "A to sa mi podarí do 24 hodín," dodal Trump. Keď sa ho však moderátorka Kaitlan Collinsová spýtala tretíkrát na to, kto by mal vo vojne zvíťaziť, odpovedal: "Poviem toto: Chcem, aby Európa dala viac peňazí... Majú veľa peňazí".

Trump v diskusnej relácii taktiež nechcel povedať, či považuje Putina za vojnového zločinca. Podľa Trumpa je takýto termín niečím, o čom by sa malo hovoriť "neskôr". "Ak poviete, že je vojnový zločinec, bude oveľa ťažšie dosiahnuť dohodu, ktorou by sa táto vec (vojna) zastavila," povedal s tým, že ako "vojnový zločinec" by podľa neho Putin bojoval tvrdšie, než za iných okolností s preto by sa malo o tomto termíne uvažovať neskôr. Trump sa zároveň domnieva, že "Putin spravil chybu". "Jeho chybou bolo, že tam išiel. Nikdy by tam nešiel, keby som bol prezidentom," dodal Trump, odkazujúc tak podľa CNN na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu