Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty piaty (2. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook(General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV, MOSKVA - Úpenlivé boje na Ukrajine pokračujú aj naďalej. Ruské jednotky sa pokúšajú obkľúčiť dve oblasti, a to Bachmut a Doneckú oblasť a následne tieto oblasti aj dobyť. Ruský nočný raketový útok si vyžiadal až dve obete. Vojna zasiahla aj štyri komunity v meste Sumy. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 432

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 432 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Nové ukrajinské jednotky útočnej gardy „plne sformovali“ osem útočných brigád a podriadia ich veleniu ozbrojených síl; Najvyššia rada hlasovala za predĺženie stanného práva a mobilizácie o ďalších 90 dní a viac.

20:50 Neďaleko ruského Brjanska sa dnes vykoľajila lokomotíva s 20 nákladnými vagónmi. Ruská štátna železničná spoločnosť RŽD podľa agentúry TASS uviedla, že sa tak stalo v dôsledku "nelegálneho zásahu do železničnej prevádzky". V rovnakej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou vykoľajil vlak už v pondelok, ruské vydanie stanice BBC dnes na webe píše o ďalšej železničnej sabotáži.

20:30 Ukrajinský parlament v utorok prijal uznesenie, ktorým definoval tzv. rašizmus (ruský fašizmus) ako ideológiu a označil ju za základ štátnej politiky Ruskej federácie. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk.

Ruslan Stefančuk
Zobraziť galériu (4)
Ruslan Stefančuk  (Zdroj: TASR/AP )

20:20 Prinajmenšom šesť ruských oblastí už zrušilo vojenské prehliadky plánované na Deň víťazstva, ktorými si Rusko 9. mája pripomína výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Dôvodom sú obavy z možných ukrajinských útokov, informuje o tom utorňajšia správa denníka The Guardian.

20:14 Európska komisia (EK) v utorok dočasne zakázala dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny. Ide o reakciu na vážne logistické problémy, ktoré sa vyskytli v piatich členských štátoch vrátane Slovenska, informuje spravodajca v Bruseli.

20:00 Rusko v utorok v reakcii na Spojenými štátmi sprostredkované mierové rokovania medzi Arménskom a Azerbajdžanom vyhlásilo, že "neexistuje alternatíva" k dohode, ktorú v roku 2020 s oboma krajinami podpísala Moskva. Uviedla to agentúra AFP. "V tejto chvíli neexistuje nijaký iný právny základ, ktorý by pomohol dospieť k riešeniu. Tieto trojstranné dokumenty nemajú alternatívu," povedal na tlačovej konferencii v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

19:30 Miestne médiá informujú o výbuchu v okupovanom Sevastopole.

Viac o téme: ObeteRaketový útokRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu