Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoprvý (30. marca 2023)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ANKARA - Ruský prezident Vladimir Putin navštívi možno koncom apríla Turecko, aby sa tam zúčastnil na slávnostnom spustení prvého reaktora jadrovej elektrárne v Turecku, ktorý postavila ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energetiku Rosatom. Uviedol to v stredu turecký prezident Tayyip Erdogan. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 399

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 399 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:21 Ukrajina má pod kontrolou len tretinu východoukrajinského mesta Bachmut, o ktoré bojuje s ruskými silami počas najdlhšej bitky súčasnej ruskej invázie. Uviedol to vo štvrtok poradca ukrajinského prezidenta. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:13 Ukrajinská armáda odrazila za posledný deň takmer 50 ruských útokov. Ukrajinská armáda odrazila dnes 47 ruských útokov, napísal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojom večernom brífingu.

19:39 Rusko sa naďalej aktívne snaží získať zbrane od Severnej Kórey na vedenie vojny na Ukrajine. Vo štvrtok na to upozornil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. USA v tejto súvislosti uvalili sankcie na občana SR. Informovala agentúra AFP.

19:23 Členovia pravicovej strany odchádzajú počas Zelenského prejavu v rakúskom parlamente. Zákonodarcovia z pravicovej Rakúskej strany slobody odišli počas prejavu prezidenta Volodymyra Zelenského v dolnej komore rakúskeho parlamentu, informovala dnes CNN.

18:12 Severné Macedónsko schválilo presun bojových vrtuľníkov na Ukrajinu. Vláda Severného Macedónska schválila transfer bojových vrtuľníkov na Ukrajinu, informoval dnes miestny mediálny kanál Fokus.

18:11 Ruský zoznam takzvaných "nepriateľských krajín", na ktorom sú všetky členské krajiny Európskej únie, vrátane Maďarska, bol zostavený ruskou vládou či prezidentskou administratívou už pred viacerými mesiacmi. Nejde preto o žiadnu novinku, reagoval vo štvrtok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pre komerčnú televíziu ATV,

17:19 Moskva vo štvrtok oznámila, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov bude predsedať zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN v apríli. Rusko vtedy prevezme rotujúce predsedníctvo v tomto medzinárodnom orgáne. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

17:18 Odvolací súd vo Francúzsku vo štvrtok zamietol žiadosť o vydanie ukrajinského oligarchu Kosťantyna Ževaha do vlasti. Na Ukrajine je stíhaný pre podozrenie zo sprenevery a prania špinavých peňazí v rámci bankrotu banky Finance and Credit. TASR správu prevzala z agentúry AP.

16:17 Čínska armáda je pripravená spolupracovať s ruskými ozbrojenými silami na posilňovaní strategickej komunikácie a koordinácie. Vo štvrtok to uviedlo čínske ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

16:16 Rusko bude aj naďalej Spojené štáty vopred informovať o svojich raketových testoch. Bude to robiť aj napriek tomu, že pozastaviloí účasť na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní. Oznámil to vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

15:41 Moskovský patriarchát blokuje prácu štátnej komisie pre prevod majetku Lavry. Komisia ministerstva kultúry išla dnes vykonať inventarizáciu majetku Kyjevsko-pečerskej lavry, ale nepodarilo sa jej vstúpiť do objektu, informovalo Suspilne.

14:48 Vyhostenie viacerých predstaviteľov ruských spravodajských služieb či skutočnosť, že im boli zamietnuté víza, počas minulého roku výrazne oslabili spravodajské operácie Moskvy vo Fínsku. Vo štvrtok to uviedla Fínska bezpečnostná a spravodajská služba (SUPO), na ktorú sa odvoláva agentúra AP.

14:01 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok upozornila, že postoj Číny k invázii ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu bude mať kľúčový význam pre budúcu podobu vzťahov medzi Európou a Pekingom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:20 Rusko ako gesto dobrej vôle informuje Spojené štáty o odpaľovaní medzikontinentálnych balistických rakiet a podmorských rakiet podľa zmluvy z roku 1988, a to aj napriek pozastaveniu programu START, uvádzajú ruské médiá s odvolaním sa na Rjabkova.

12:10 Metropolita kyjevský Epifanij, prímas autokefálnej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (PCU), žiada ukrajinské úrady, aby na území kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve poskytli priestory pre mníchov, ktorí odišli od cirkvi spájanej s moskovským patriarchátom (UPC) a pričlenili sa ku kyjevskému pravosláviu.

Ako vo štvrtok informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), za predstaveného lavry bol v stredu Epifanijom dočasne vymenovaný archimandrit Avraamij, ktorý patril k tým mníchom, čo sa rozhodli prejsť od UPC k PCU. V reakcii na to metropolita UPC Onufrij zakázal Avraamijovi pôsobenie v duchovnej službe, dodala RFE/RL.

11:28 Ľudia sa pokúsili ukradnúť obraz z územia Kyjevskopečerskej lavry v kufri auta, ktoré zastavila polícia.

11:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas prejavu prostredníctvom videospojenia prihovoril vo štvrtok poslancom rakúskeho parlamentu. Rakúsku sa poďakoval za poskytovanú humanitárnu pomoc a zdôraznil, že jeho krajina nežiada nič iné, než "mier, bezpečnosť, slobodu a pokoj"."Ďakujeme za podporu pri odmínovacích prácach a lekársku starostlivosť (o Ukrajincov) v Rakúsku," povedal Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Zdôraznil, že každý jeden hlas podporujúci dodržiavanie medzinárodného práva je pre Ukrajinu dôležitý. Poznamenal, že podstatné nie sú geopolitika ani vojensko-politické záležitosti, ale to, aby "každý človek za každých okolností zostal človekom" a aby ľudia nezostali indiferentní voči zlu.

10:50 V regióne Tula použili ruskí dôstojníci zbrane proti miestnemu obyvateľovi, proti ktorému sa začal prípad "diskreditácie ruských ozbrojených síl". Podozrivý podľa medializovaných informácií použil proti policajtovi násilie, polial seba aj nich horľavou kvapalinou a pokúsil sa ich zapáliť.

10:30 Branci nebudú posielaní slúžiť do okupovaných oblastí Ukrajiny, uviedol šéf obranného výboru Dumy Kartapolov.

10:02 Štyri ruskojazyčné exilové médiá s odvolaním sa na anonymné zdroje v noci na štvrtok informovali o zadržaní ruského občana Alexeja Moskaľova - otca dievčaťa, ktoré sa stalo známym svojou kresbou proti vojne na Ukrajine. Muža, ktorý bol v Rusku odsúdený na dva roky väzenia, údajne zadržali v Minsku.

Uviedla to vo štvrtok britská stanica BBC, podľa ktorej Moskaľovov právnik Dmitrij Zachvatov zatiaľ nemôže tieto informácie s istotou potvrdiť. Obáva sa však, že sú naozaj pravdivé. "S Alexejom teraz nie som v kontakte. Na moje telefonáty nezodpovedá. Nemôžem to s istotou potvrdiť, ale nepriame dôkazy naznačujú, že je to tak. Je to veľmi zlé," napísal Zachvatov na sociálnych sieťach.

9:42 Ukrajinskí dobrovoľníci uvádzajú, že niektorí rodičia ukrývajú svoje deti v pivniciach, aby zabránili ich nútenej evakuácii z frontovej línie. Informoval o tom vo štvrtok britský denník The Guardian. Zatiaľ čo rodičia uvádzajú rôzne dôvody pre toto svoje konanie, väčšina dobrovoľníkov tento jav pripisuje kombinácii chudoby a nepriaznivého psychického stavu rodín, ktoré už celé mesiace žijú v oblastiach bojov.

Ukrajinská vláda začiatkom marca vydala miestnym úradom v donbaskom meste Bachmut, kde prebiehajú najdlhšie a najkrvavejšie boje od začiatku ruskej vojenskej invázie, povolenie na nútené evakuácie detí. V súčasnosti sa toto nariadenie vzťahuje len na obývané oblasti, ktorým hrozí, že sa dostanú pod ruskú okupáciu, čo sa podľa vlády v Kyjeve aktuálne týka iba Bachmutu.

9:29 Západní spojenci môžu Kyjevu pomôcť v boji proti korupcii a úplatkárstvu tým, že budú vydávať ľudí, voči ktorým je vedené vyšetrovanie. V stredu to uviedol hlavný ukrajinský protikorupčný prokurátor Oleksandr Klymenko, informovala agentúra Reuters.

Klymenko, ktorý je šéfom špecializovanej protikorupčnej prokuratúry, v rozhovore pre Reuters uviedol, že väčšina štátov, od ktorých Kyjev žiadal, aby vydali osoby podozrivé z korupcie, tak odmietla urobiť. Ako priblížil, v 90 percentách vyšetrovaných prípadov sa podozriví nachádzajú v zahraničí a proces ich extradície je komplikovaný.

Takéto prípady sa podľa neho aktuálne riešia v Rakúsku Španielsku či v Británii. Prokurátor zdôraznil, že zjednodušenie vydávania podozrivých má kľúčový význam pre snahy Kyjeva o vykorenenie korupcie. Európska komisia týmto úsilím podmieňuje začatie rokovaní o členstve krajiny v EÚ.

9:15 Rusko zaradilo Maďarsko do zoznamu "nepriateľských krajín", uviedol ruský veľvyslanec v Budapešti Jevgenij Stanislavov.

9:00 V regióne Stavropol horí kovová krabica na ploche 2000 metrov štvorcových.

8:30 "Russki mir" v Marinka, Doneckej oblasti.

7:30 Ruský premiér Michail Mishustin podpísal dekrét, podľa ktorého budú môcť Rusi žijúci v zahraničí dostávať dôchodky a iné platby na bankové účty otvorené v Ruskej federácii alebo v zahraničí v rubľoch.

6:00 Britský kráľ Karol III. poukázal v stredu na dôležitosť vzťahov Nemecka a Británie a ich podporu Ukrajiny v boji proti nevyprovokovanej invázii Ruska. Na štátnom bankete, ktorý hostil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, Karol poukázal na záväzok Británie a Nemecka "chrániť a podporovať spoločné demokratické hodnoty".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Toto je dnes jasne stelesnené, keď spolu stojíme na strane Ukrajiny pri obrane slobody a suverenity tvárou v tvár nevyprovokovanej agresii," uviedol britský panovník. "Vzťahy Nemecka a Spojeného kráľovstva znamenajú pre mňa veľa... som teraz viac, než kedykoľvek predtým, presvedčený o ich trvalej hodnote pre nás všetkých," uviedol Karol s tým, že kým bude kráľ, spraví všetko pre ich posilnenie.

Putin možno koncom apríla navštívi Turecko

"Možno existuje možnosť, že pán Putin 27. apríla príde, alebo sa spojíme na inauguračnej ceremónii online," uviedol Erdogan pre tureckú súkromnú televíziu ATV. Turecko počas tejto slávnostnej inaugurácie vloží do svojho prvého reaktoru jadrové palivo a elektráreň Akkuyu vtedy oficiálne nadobudne status jadrového zariadenia, oznámil v priebehu stredy Erdogan.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (5)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Kremeľ ešte v pondelok poprel správy, že sa Putin chystá navštíviť Turecko. V sobotu Kremeľ oznámil, že Putin a Erdogan spolu počas telefonátu hovorili o spoločných strategických projektoch vrátane výstavby jadrovej elektrárne Akkuyu. Ide o projekt v hodnote 20 miliárd dolárov zameraný na vybudovanie štyroch reaktorov v stredomorskom mestečku Akkuyu, čo umožní Turecku pripojiť sa k malému počtu krajín využívajúcich jadrovú energiu na výrobu elektriny. 

Medzinárodný trestný súd vydal nedávno na ruského prezidenta zatýkací rozkaz

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal nedávno na ruského prezidenta zatýkací rozkaz za vojnové zločiny na Ukrajine, čím rozhneval Kremeľ. Turecko však nie je signatárom Rímskeho štatútu, ktorým sa ustanovil ICC, pripomína Reuters.

Švajčiarsko rozšírilo sankcie voči Rusku v súlade s 10. sankčným balíkom EÚ

Švajčiarsko rozšírilo v stredu sankcie voči Rusku tak, aby korešpondovali s desiatym sankčným balíkom, ktorý voči tejto krajine prijala Európska únia. Oznámila to tamojšia vláda.Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ, už doteraz sankcionovalo približne 120 ruských jednotlivcov a subjektov, ktoré EÚ pridala do svojho najnovšieho sankčného zoznamu proti Moskve.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Spolková rada teraz prijíma zostávajúce opatrenia z desiateho balíka sankcií (EÚ), a to s platnosťou od 29. marca," uvádza vláda vo vyhlásení. Dodala, že okrem zmien v ohlasovacej povinnosti vo finančnom sektore medzi ne patrí aj zákaz pôsobenia ruských štátnych príslušníkov v riadiacich orgánoch spoločností spadajúcich do kritickej infraštruktúry, ako aj ďalšie sankcie súvisiace s tovarom. Najnovšie sankcie tiež sprísňujú dovozné obmedzenia týkajúce sa tovaru, ktorý má pre Rusko ekonomický význam. Desiaty sankčný balík voči Rusku prijala EÚ koncom februára.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu