Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty šiesty (25. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko chce okolo anektovaných oblastí Ukrajiny vytvoriť demilitarizované nárazníkové zóny, vyhlásil v piatok bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorého citovala agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 394

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 394 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Viac ako tretina Ukrajincov už pozná niekoho, kto prišiel počas vojny o život alebo utrpel zranenia. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo februári a marci vykonalo kyjevské Razumkovho centrum. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News, ktorá v sobotu zverejnila výsledky tohto prieskumu.

20:51 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pohrozil, že ak Západ pošle na Ukrajinu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán, tak aj Rusko ju tam použije. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:00 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v sobotu povedal, že budúci týždeň navštívi ukrajinskú Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

18:47 Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa agentúry TASS to oznámil ruský prezident Vladimír Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. V Bielorusku by malo byť umiestnených desať lietadiel schopných jadrové zbrane niesť, uviedla agentúra Reuters.

18:22 Takmer 30 ukrajinských utečencov vrátane detí dnes čistilo v Jihlave mestský park Malý Heulos. Brigádu usporiadala ukrajinská komunita ako poďakovanie za to, ako Česi pomáhajú všetkým ľuďom z Ukrajiny, ktorí sem utiekli kvôli vojne. ČTK to dnes povedal Radim Fiedler z organizácie F Point.

17:21 Podľa šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka jeden ruský útok zabil muža v Chasiv Jar, päť kilometrov západne od Bakhmutu. Pri samostatnom útoku na neďaleký Toretsk zahynula aj žena.

16:00 Ruskí špióni zadržaní v Slovinsku údajne pracovali pre ruskú zahraničnú rozviedku. Maria Mayer a Ludwig Gisch, dvaja podozriví zadržaní v januári, údajne pracovali pre ruskú zahraničnú spravodajskú službu (SVR), informoval Guardian.

14:37 Rusko omilostnilo vyše 5000 odsúdených, ktorí sa nechali naverbovať do služieb žoldnierskej Wagnerovej skupiny a na základe kontraktu bojovali spoločne s ruskou armádou na Ukrajine. V audionahrávke zverejnenej na sociálnej sieti to povedal šéf tohto zoskupenia Jevgenij Prigožin. Wagnerova (v ruskom prepise Vagnerova) skupina do svojich radov hojne prijíma trestancov, ktorých láka práve prísľubom odpustenia zvyšku trestu.

13:45 Ukrajina nemôže začať očakávanú protiofenzívu voči ruským silám, pretože nemá dostatok zbraní, vojenského vybavenia a munície. Vyplýva to z vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zverejneného v sobotu, informuje TASR na základe správ agentúry DPA a stanice Sky News.

"Ešte nemôžeme začať," povedal Zelenskyj pre japonský denník Jomiuri šimbun. "Za takýchto podmienok ich (vojakov) nemôžeme poslať" na front, uviedol v rozhovore poskytnutom vo štvrtok počas návratu vlakom z oblasti frontovej línie do Kyjeva.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

13:25 EÚ môže uvaliť obchodné obmedzenia na krajiny, ktoré pomôžu Rusku obchádzať sankcie.  Vedenie únie už rokuje o možných obmedzeniach pre krajiny strednej Ázie, ktoré pomáhajú obchádzať sankcie, uvádza Telegraph s odvolaním sa na dôverný dokument.

13:05 Akýkoľvek pokus Ukrajiny získať polostrov Krym by pre Rusko predstavoval dôvod na použitie akýchkoľvek zbraní vrátane jadrových, uviedol v piatok bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala v sobotu z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Rusko by podľa Medvedeva v prípade ukrajinského pokusu o získanie Krymu mohlo použiť všetky prostriedky ochrany, vrátane tých, na ktoré sa vzťahuje ruská vojenská doktrína umožňujúca použitie jadrových zbraní v prípade udalosti, ktoré by pre krajinu predstavovali existenčnú hrozbu.

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev
Zobraziť galériu (3)
Ruský exprezident Dmitrij Medvedev  (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Getty Images)

13:00 V Moskve horí elektrická rozvodňa v blízkosti Empire Tower neďaleko budovy Moscow City.

12:30 V Burjatsku dali dôchodcovia svoje rozbité auto GAZ-69 ruskej armáde.

12:00 Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin navrhol v sobotu zakázať v krajine činnosť Medzinárodného trestného súdu (ICC). Ten vydal zatykač na prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters. 

Volodin uviedol, že ruskú legislatívu by mali zmeniť tak, aby zakazovala všetky aktivity ICC na ruskom území. Akákoľvek podpora a pomoc tejto inštitúcii vnútri Ruska by podľa neho mala byť trestateľná na základe zákona.

11:15 Prieskum: Takmer 40 % Ukrajincov pozná niekoho, koho zabila alebo zranila totálna vojna v Rusku. Podľa prieskumu Razumkovovho centra 37 % Ukrajincov uviedlo, že od 24. februára 2022 mali zraneného alebo zabitého príbuzného alebo známeho (či už vojenského alebo civilného).

11:00 Starosta Kramatorsk Goncharenko informoval o raketovom útoku útočníkov na centrum mesta a priemyselnú zónu. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

10:30 V Rostovskom regióne zachvátil požiar sklad s výrobkami z buničiny. Príčina požiaru ani obete zatiaľ nie sú známe.

9:45 ''V súčasnosti zmluvy s Wagner PMC podpísalo viac ako päťtisíc ľudí, ktorí boli prepustení s milosťou," uviedla tlačová služba Prigozhin.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu