Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa agentúry TASS to oznámil ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. V Bielorusku by malo byť umiestnených desať lietadiel schopných jadrové zbrane niesť, uviedla agentúra Reuters.

Archívne video: Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

Ruský prezident zdôraznil, že Moskva krokom neporuší žiadne dohody o nešírení jadrových zbraní a podľa agentúr poukázal na to, že Spojené štáty rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

"Zhodli sme sa s (bieloruským vodcom Alexanderom) Lukašenkom, že umiestnením taktických jadrových zbraní v Bielorusku nijako neporušíme režim nešírenia (jadrových zbraní)," povedal Putin. Podľa agentúr ruský prezident pripomenul, že Bielorusko o umiestnenie jadrových zbraní dlho žiadalo a zároveň poukázal na to, že Spojené štáty rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

Podľa agentúry RIA Novosti prezident v rozhovore pre televíziu Rossija 24 upresnil, že k 1. júlu bude v Bielorusku dokončená stavba skladovacieho objektu pre jadrové zbrane a pod kontrolou ich bude mať Rusko, nie bieloruská strana.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dôvodom pre rozhodnutie umiestniť tieto zbrane v susednej krajine, ktorá hraničí okrem iného s Poľskom a Ukrajinou, bolo podľa Putina britské oznámenie o tom, že Londýn začne Ukrajine dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu.

Ukrajina sa už dlhšie ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii a západné štáty ju podporujú aj dodávkami vojenskej techniky i munície. Viac či menej otvorené hrozby jadrovým arzenálom pritom z Moskvy zaznievajú opakovane.

Putin podľa ruských agentúr poznamenal, že typ munície s ochudobneným uránom, ktorý Západ chce odovzdať Kyjevu, nie je zbraňou hromadného ničenia, ale "tak či onak" vytvára rádioaktívny prach, a preto môže byť veľmi nebezpečný.

Ak Západ dodá Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom, použije ju aj Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pohrozil, že ak Západ pošle na Ukrajinu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán, tak aj Rusko ju tam použije. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko má podľa šéfa Kremľa obrovské zásoby takejto munície. "Bez preháňania máme státisíce takýchto nábojov. Dosiaľ sme ich nepoužili," povedal Putin v rozhovore pre ruskú televíziu. Britské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že na Ukrajinu dodá spolu s tankami Challenger 2 aj protipancierovú muníciu s ochudobneným uránom. Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vysvetlila, že takáto munícia je veľmi účinná, keď zasiahne tanky alebo obrnených vozidlá.

Ruský prezident Vladimir Putin už v utorok avizoval, že Moskva bude na takéto kroky Británie "nútená reagovať". Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zase varoval, že dodanie takejto munície spôsobí "vážnu" eskaláciu situácie na Ukrajine. Spojené kráľovstvo pritom nepovažuje náboje s ochudobneným uránom za jadrovú zbraň. Muníciu s ochudobneným uránom podľa Londýna používa aj Rusko.

"Britská armáda používa ochudobnený urán vo svojej protipancierovej munícii už desaťročia. Je to štandardný komponent a nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami. Rusko to vie, ale zámerne sa snaží šíriť dezinformácie," uviedol naopak hovorca britského ministerstva obrany.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoVladimir PutinBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu