Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chceli by ste vedieť, ako dlho budete žiť? Kalkulačka to za vás vypočíta, výsledok vás prekvapí!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský Národný štatistický úrad (ONS) vytvoril online kalkulačku na výpočet očakávanej dĺžky života. Spýta sa iba na váš vek a pohlavie. Z grafu sa potom dozviete, aká je šanca, že sa dožijete sto rokov alebo aká je pravdepodobnosť, že sa dožijete menej, ako vám kalkulačka vypočítala.

Údaje odhalili fakt, že britská priemerná dĺžka života klesla a v rebríčku sú na tom horšie už len USA. Zatiaľ čo pred 70 rokmi bola Británia v rebríčku na siedmom mieste, dnes dosahuje iba 29. priečku. Spomínaná kalkulačka je založená na historických údajoch a predpokladaných mierach úmrtnosti. Odhadovaný vek sa mení aj podľa miesta bydliska. Vedci predpokladajú, že človek žijúci v Kensingtone má vyššiu šancu dožiť sa viac rokov ako človek žijúci v Glasgowe.

 

Chodec Miroslav Úradník pred Dudinskou päťdesiatkou: Cieľ je obhájiť titul majstra Slovenska (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

 

Priemerná dĺžka života v Európe je 77 rokov, zatiaľ čo pred štyrmi rokmi bola 79 rokov, informuje Daily Mail. Vedci z Univerzity v Oxforde a Londýnskej Vysokej školy hygieny a tropickej medicíny však dokázali, že Nórsko a Švédsko je na tom omnoho lepšie. Ženy sa v týchto krajinách môžu dožiť v priemere do 83,2 roka a muži 82,43. Slovensko dosiahlo 55. priečku s 77,01 roka, Česká republika 78,08 roka.

Správa Národného štatistického úradu v Británii ale nepočíta s údajmi z prvého roka pandémie. Predpokladá sa teda, že covid by ešte zamiešal karty a viac prehĺbil nerovnosti medzi jednotlivými krajinami, ale aj miestami v rámci jedného štátu. Odborníci z radov lekárov vrátane Lucindy Hiam z Univerzity v Oxforde sa vzhľadom na výsledky, ktoré Británia dosiahla, obávajú, že zhoršenie zdravia populácie je dôkazom „vážnych politických a ekonomických problémov“, ktoré by bolo potrebné čo najskôr vyriešiť.

 

Viac o téme: DôchodokStarnutiePriemerná dĺžka života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu