Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci sa dožívajú čoraz dlhšieho veku: Chcete vedieť, či zvládnete finančne dôchodok? Spravte si TEST

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Priemerný vek, ktorého sa Slováci dožívajú, sa predlžuje. Spoločnosť NN Slovensko sa zapojila do medzinárodného prieskumu zameraného práve na tému dlhovekosti a prípravy na dlhší život. Ako sme pripravení na dlhší život? A zvládneme prežiť dôchodok na vlastných nohách?

Vďaka vede, technológiám a modernej medicíne žije každá generácia o niekoľko rokov dlhšie. Od roku 1980 sa priemerná dĺžka života zvýšila o sedem rokov na aktuálnych 77 rokov. V roku 2040 presiahne priemerný vek dožitia hranicu 80 rokov. Tento trend je možné vyjadriť aj jednoduchým príkladom. Dnešní školáci sa dožijú o 20 rokov viac ako ich starí rodičia. 

Slováci sa dožívajú čoraz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NN SR)

Štyri základné oblasti prípravy na dlhý a zdravý život

Dlhý život je vzácny dar, no treba sa naň dobre pripraviť. Dvojica anglických profesorov ekonómie Andrew J. Scott a Lynda Grattonová definovala štyri základné oblasti prípravy na dlhý, zdravý a šťastný život. Sú nimi finančná, intelektuálna, sociálna a psychická príprava. Človek, ktorý sa chce dobre pripraviť na svoju starobu, musí rozvíjať všetky štyri oblasti rovnomerne a cielene už počas svojho aktívneho života.

Finančná príprava: Zvládnu dlhý život aj naše peňaženky? 

Z medzinárodného prieskumu finančnej skupiny NN vyplýva, že ľudia na Slovensku by sa radi dožili aspoň 83 rokov. Až 46 percent Slovákov sa na dôchodok teší, pričom očakávajú pokojnejší život, menej stresu a viac času na rodinu. Problém prichádza spolu s otázkou, z čoho budú ľudia na dôchodku dôstojne žiť. Až 39 percent opýtaných si myslí, že budú mať s pribúdajúcimi rokmi finančné problémy. Prieskum ďalej ukázal, že až 66 percent dnešných dôchodcov výrazne pociťuje pokles životnej úrovne po tom, ako prestali pracovať. Tento ukazovateľ je najvyšší spomedzi všetkých jedenástich krajín, v ktorých prieskum prebiehal. 

archívne video

Minister Milan Krajniak o európskom dôchodku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Za komfortný dôchodok Slováci považujú sumu 800 eur. 500 eur považujú Slováci za sumu, s ktorou počas dôchodku vykryjú základné a nevyhnutné mesačné výdavky. Dnes je priemerný dôchodok na Slovensku 540 eur mesačne.

Intelektuálna príprava: Chceme sa vzdelávať, máme však za čo? 

Tri štvrtiny Slovákov si uvedomujú, že kľúčovým krokom k udržaniu práce je celoživotné vzdelávanie. Za posledné tri roky do svojho vzdelania finančne investovalo 44 percent ľudí. Polovica Slovákov vníma ďalšie vzdelávanie (odhliadnuc od štátneho školského systému) ako finančne náročné a nemôže si ho dovoliť. 

Slováci sa dožívajú čoraz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sociálna príprava: Udržíme si rovnaké zamestnanie aj do budúcnosti? 

Čo sa týka práce a dlhého života, Slováci patria medzi optimistov. Až 94 percent z nich počíta s tým, že ich pracovná pozícia bude stále potrebná najbližších pätnásť rokov. Ešte povzbudivejšie je, že 84 percent Slovákov v prieskume vyjadrilo spokojnosť so svojím terajším zamestnaním. Pätnásť percent Slovákov je presvedčených o tom, že by mali vážny problém nájsť si nové zamestnanie. 

Psychická príprava: Žije sa nám na Slovensku šťastne? 

Až 75 percent ľudí súhlasí s tým, že žijú naplnený a zmysluplný život. Prieskum ukázal, že v otázke šťastného života sú Slováci zhruba v strede. Najšťastnejšie sa žije Holanďanom a Belgičanom, naopak, najmenej šťastní so svojím životom sú v Japonsku, Turecku a Maďarsku. V dobrej psychickej kondícii nás Slovákov udržuje predovšetkým rodina a priatelia. Za hlavný zdroj radosti považuje svoju rodinu 90 percent ľudí, 68 percent si dáva záležať na tom, aby trávili dostatok svojho času so svojimi priateľmi.

Čo nám spôsobuje psychický stres? To, že sa ľudia v strednom veku musia súbežne starať o svoje deti a aj o rodičov. Túto náročnú záťaž pociťuje 27 percent Slovákov. Slovenské skóre je najvyššie spomedzi štátov zapojených do prieskumu. 

Slováci sa dožívajú čoraz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo ukázal prieskum o pripravenosti Slovákov? 

Slováci sa na dlhý život tešia. Chcú si ho užiť v pokoji a s rodinou. Pri plánovaní budúcnosti nás trápi  predovšetkým finančné zabezpečenie. V oblasti finančnej prípravy zaostávame za susedným Českom i Poľskom, horšie ako my sú na tom Maďari.

"Demografické prognózy pre Slovensko nie sú priaznivé. Dlhodobým trendom je pokles pôrodnosti a starnutie obyvateľstva. Dnešní pracujúci tridsiatnici a štyridsiatnici budú žiť oveľa dlhšie, a teda aj na dôchodku strávia viac rokov. Preto potrebujú myslieť na svoje dôchodkové zabezpečenie ešte v produktívnom veku," uviedol člen predstavenstva NN Slovensko a prezident Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností Martin Višňovský. Podľa neho je to práve obava z nedostatku financií na dôchodku, ktorá spôsobuje ľuďom najväčší stres. Spravte si online test, ktorý prezradí, ako ste pripravení na dlhý život. 

Viac o téme: DôchodokStarobaDlhovekosťPriemerná dĺžka života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu